Un senator american cere investigarea vânzării companiei CME ce deţine PRO TV

shadow
Vineri, 28.02.2020 06:28   669
Senatorul republican Marco Rubio cere examinarea tranzacţiei prin care cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner, a cumpărat grupul de la gigantul american AT&T, firma Central European Media Enterprises (CME) care deţine PRO TV, susţinând că „afectează interesele SUA” în Europa Centrală şi de Est, prin prisma unor presupuse legături ale miliardarului ceh cu China şi Huawei.

În scrisoarea adresată Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, senatorul republican din Florida sugerează că firma PPF deţinută de Kellner ar acționa în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez.

Acuzaţii de sprijin al unor activităţi maligne ale Chine în străinătate

Rubio avertizează că, dacă vânzarea CME nu va fi obiect de anchetă în Comisia pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS), aceasta ar dăuna „eforturilor diplomatice ale Statelor Unite de a contracara interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernări și societăți străine”.

Rubio explică în scrisoare că firma cehă PPF, a lui Petr Kellner, își adună cam o treime din profituri acordând credite de consum în China, o afacere „precară politic”, care depinde de acordarea unei licențe nebancare de către autoritățile chineze.

Advertisement

„Drept urmare, Kellner și companiile lui sprijină activitățile maligne ale Chinei în străinătate”, susţine senatorul. Totodată el spune că în Serbia, de exemplu, firme de telecomunicații din cadrul PPF lucrează cu concernul chinez Huawei la dezvoltarea de rețele 5G, iar în Cehia PPF a finanțat o campanie de PR pentru îmbunătățirea imaginii publice a Chinei.

În replică, PPF Group a declarat că Rubio îşi bazează afirmaţiile pe „informaţii false”, furnizate de politicianul ceh Pavel Fischer. Totodată, a comunicat că este gata să ofere informaţia corectă senatorului american.

Tranzacţia de 2,1 miliarde dolari

În octombrie 2019, grupul AT&T a vândut compania Central European Media Enterprises Ltd. (CME), din care face parte postul de televiziune Pro TV din Moldova, fondului de investiţii ceh PPF, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner. Tranzacţia era estimată la 2,1 miliarde dolari.

Grupul media CME operează în cinci pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde este printre liderii pieţei.

Operaţiunile cuprind 30 de canale de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady şi Ring), Cehia (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action şi Nova Gold), România (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International, dar şi PRO TV Chişinău din Moldova), Slovacia (TV Markiza, Markiza International, Doma şi Dajito) şi Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto şi Kino).

Menţionăm că grupul PPF este deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner, care este partener de afaceri cu alt miliardar ceh, Jiří Šmejc, noul beneficiar principal al grupului Premier Energy (fosta Gas Natural Fenosa), cel mai mare furnizor de energie din Republica Moldova. Oportunitati