Câţi bani primeşte anual justiția moldovenească

shadow
Joi, 27.02.2020 07:57   1135
Vicepremierul Serghei Pușcuța a anunțat miercuri, 26 februarie, că Ministerul Finanțelor a blocat alocarea a 70 de milioane de lei, bani prevăzuți în legea bugetului pentru 2020 pentru finanțarea sectorului justiției. Sunt aproximativ 7% din toate cheltuielile prevăzute în acest an pentru justiție.

Puşcuţă a specificat că acţiunea are loc în strictă conformitate cu Legea finanţelor publice, care permite Ministerului Finanţelor să facă acest exerciţiu de blocare pe un termen de până la 60 de zile.

Cei care prin deciziile lor prejudiciază statul, trebuie să le plătească

”În acest termen, vom veni în faţa Guvernului şi Parlamentului cu proiectul de lege cu privire la rectificarea bugetului de stat, unde cheltuielile aferente sectorului justiţiei să fie reduse cu 70 milioane de lei”, a spus ministrul.

Acţiunea are loc în contextul solicitării premierului Ion Chicu de a compensa din bugetul alocat sectorului judecătoresc cei 70 milioane de lei necesari pentru pentru daunele pe care trebuie să le plătească Republica Moldova, în baza verdictului pronunțat de CtEDO în dosarul „Gemeni”.

Și preşedintele ţării Igor Dodon a declarat anterior că este necesar un mecanism prin care apartamentele şi maşinile judecătorilor, care se fac vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), să fie încasate în folosul statului.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a dat asigurări că acest lucru se va face „numai în limitele legale”, motiv pentru care se caută acum „mecanismele necesare ca să motivăm judecătorii, pe viitor, să nu mai facă așa".

Advertisement

"Cei care prin deciziile lor prejudiciază statul, cele 70 de milioane de lei, trebuie să le plătească”, a mai spus președintele Dodon.

Atentat la independența sistemului judecătoresc

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a acuzat vineri, 21 februarie, guvernul și pe politicienii aflați la putere că ar atenta la independența sistemului judecătoresc cu propuneriile despre instituirea responsabilității financiare a judecătorilor pentru sentințele de la CtEDO și care provoacă pierderi materiale statului.

„Declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale”, se arată în comunicatul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat și inițiativele Guvernului care vizează eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, în numele unei egalități „greșit” înțelese.

„Justiţia nu este a treia putere în stat, ci una din puteri. Or, atât timp cât celelalte puteri vor defăima justiția, societatea își va pierde încrederea în justiție”, se mai spune în declarația CSM.

Ce buget anual are justiția moldovenească

Datele oficiale arată că alocaţiile prevăzute în acest an pentru sistemul justiţiei  se ridică la peste un miliard de lei, cu circa 100 milioane lei mai mult, decât au fost alocate în 2019, după rectificarea bugetară.

Din suma totală planificată în 2020, 426,6 milioane lei sunt pentru înfăptuirea judecăţii, 375 de milioane lei - prentru procuratură, 42,5 milioane lei - pentru probaţiune, iar restul - pentru CSM şi servicii în domeniul justiţiei.

Dacă guvernul taie din bugetul total destinat justiţiei, inclusiv pentru procuratură, atunci e vorba de aproape 7%, iar dacă doar pentru înfăptuirea judecăţii - atunci este vorba de circa 16% din alocaţiile prevăzute, ceea ce este o sumă semnificativă.

Menţionăm că bugetul planificat pentru 2020 pentru domeniul justiţiei este cu puţin mai mare decât cel prevăzut în acest an pentru penitenciare. Acestea ar urma să primească fonduri de circa un miliard de lei, de aproape două ori mai mult ca în 2019, în special pentru că ar urma să înceapa construcţia unui nou penitenciar, conform standardelor internaţionale.

În următorii doi ani, alocaţiile pentru justiţie ar urma să crească cu peste 100 milioane lei anual.Oportunitati