Ce cumpără cel mai des moldovenii folosind cardul bancar

shadow
Joi, 27.02.2020 05:57   2837
90% dintre deținătorii de carduri din Moldova consideră plățile fără numerar convenabile și sigure, iar 63% folosesc în mod regulat cardul bancar, relevă un studiu al preferințelor consumatorilor, efectuat de Mastercard.

Conform studiului, cel mai des cu cardul sunt efectuate plățile pentru produse alimentare (71%), serviciile comunale (49%) și îmbrăcăminte (48%). Plățile online sunt de asemenea populare în rândul clienților băncilor - 57% dintre respondenți fac cumpărături online, dintre care 60% - cel puțin o dată pe lună.

Cele mai așteptate domenii pentru implementarea serviciilor digitale

Cel mai des în acest scop este folosit smartphon-ul - (77%), nu atât de des - un computer (48%) și tableta (13%). Printre domeniile în care sunt dezvoltate serviciile digitale, respondenții la sondaj au remarcat sectorul financiar, alimentația și divertismentul, comerțul și călătoriile.

Cele mai așteptate domenii pentru implementarea serviciilor digitale, conform estimărilor moldovenilor, sunt transportul public, asistența medicală, timpul liber și educația.

Serviciile digitale și soluțiile inovatoare pentru plăți în Moldova sunt deosebit de actuale - aceasta este ceea ce așteaptă utilizatorul.

Advertisement

Așadar, potrivit rezultatelor studiului, 61% dintre clienții băncii vor să plătească cu ajutorul unui telefon mobil, 40% cu ajutorul unui ceas inteligent, 37% cu cartea de identitate sau pașaportul, precum și cu dispozitive de uz casnic (20%) și brățări fitness (20%).

Printre metodele de autentificare preferate, utilizatorii aleg un cod pin (46%) și biometrie - o amprentă a degetului (42%). 

Doar 44% din populația Moldovei are un cont bancar

„În ultimii ani, piața Moldovei a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea achitărilor fără numerar, atât în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de plăți, cât și în domeniul produselor noi de carduri și servicii inovatoare de plată. Cu toate acestea, astăzi doar 44% din populația Moldovei are un cont bancar. Acest lucru indică un potențial semnificativ pentru dezvoltarea plăților fără numerar în țară - în rețeaua de comerț și servicii, facilități de infrastructură urbană și alte domenii”, susține Vladimir Rîmciuc, director regional al Mastercard în Moldova.

Conform statisticilor Băncii Naționale a Moldovei, în ultimul an (din 2018 până în 2019), dintre toate tranzacțiile efectuate cu carduri de plată, numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 57%. La fel, se dezvoltă și infrastructura plăților - astăzi în Moldova există 18.000 de terminale de plată, adică cu 15% mai mult decât la sfârșitul anului 2018.

Mastercard este prezent pe piața de plăți din Moldovei de 20 de ani, iar astăzi 9 bănci sunt incluse în rețeaua de parteneri Mastercard. În ultimii 5 ani, numărul tranzacțiilor cu carduri Mastercard a crescut de 2,5 ori, iar cifra de afaceri totală pe carduri în aceeași perioadă a crescut de 9 ori. Majoritatea cardurilor permit utilizatorilor să plătească „cu o singură atingere”: 67% dintre cardurile Mastercard din Moldova sunt fără contact.Oportunitati