România renunţa la obligația ca marile magazine să comercializeze 51% alimente româneşti

shadow
Miercuri, 26.02.2020 09:19   564
Marii comercianți de produse alimentare din România nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft de la producători români autohtoni, conform unui proiect de lege adoptat marți prin votul final al Camerei Deputaților.

Modificările au fost adoptate cu 150 de voturi pentru, 80 de voturi împotrivă, în timp ce 9 deputați s-au abținut. Proiectul va fi transmis acum spre promulgare șefului statului român.

Obligația era în vigoare în România, conform unei legi adoptate de Parlament în 2016, de la începutul anului 2017, și este valabilă în cazul comercianților care au o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active total de peste 2 milioane de euro, adică circa 39 milioane lei moldoveneşti.

Comisia Europeană a deschis, în 2017, împotriva României o procedură de infringement, condiderând că legea încalcă drepturile consumatorului de a alege marfa dorită și libertatea de circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană. De atunci, autoritățile guvernamentale și parlamentarii din România au promis amendarea legii pentru a se conforma dreptului european, dar abia acum au decis să aducă modificări substanțiale. 

Comercializarea produselor româneşti a fost un subiect intens dezbătut în perioada 2018-2019, când fostul lider condamnat la inchisoare cu executare al PSD, Liviu Dragnea, susţinea o politică prin care mai multe produse crescute de la zero în România să fie vândute în magazinele mari (reţele de supermarketuri sau hypermarketuri) în spatii distinct amenajate pentru a se sublinia în mod evident originea lor naţională.

Advertisement

În plus, era prevazută obligaţia ca 51% din carnea, ouale, legumele, fructele, mierea de albine, produsele lactate şi de panificaţie să provină din România.

De notat că şi autorităţile de la Chişinău intenţionează să oblige prin lege ca cel puțin 50% din produsele vândute în rețelele de magazine să fie de producție autohtonă.

Astfel chiar şeful statului Igor Dodon propune ca prin legea cu privire la comerțul intern să fie obligate rețelele de magazine să aibă pe rafturi produse autohtone în proporție de cel puțin 50%.

„Aceasta va da producătorilor autohtoni posibilitatea să se dezvolte”, a argumentat Dodon, necesitatea unei astfel de obligaţii.

Anterior astfel de iniţiative au avut mai multe persoane sau formaţiuni politice: de la expremierul Vasile Tarlev încă 11 ani în urmă, la Partidul Democrat din Moldova sau Platforma Dreptate şi Adevăr.

De notat că Republica Moldova exportă cantităţi mari de produse cerealiere peste hotare ca materie primă, folosită la producerea diferitor produse alimentare care ulterior sunt importate pe piața locală. Oportunitati