Iulian Scorpan: Parteneriatul cu Cobrex Trans a permis evitarea listei negre a UE

shadow
Miercuri, 26.02.2020 11:04   10144
Săptămâna trecută pe piața serviciilor de transport avia de călători din Republica Moldova a apărut o nouă companie, HiSky SRL, fondată de Iulian Scorpan, exdirector la Air Moldova.

Apariția unui nou operator nu s-a lăsat fără scandal. Astfel Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat că noua companie nu ar deține nici o aeronavă înregistrată și nu are Certificat de operator aerian eliberat de instituție.

Pentru clarificarea situației, am solicitat un interviu de la Iulian Scorpan, pilot și director al companiei HiSky SRL.

- Mold-street.com: Ați lucrat timp îndelungat pentru o companie a statului, apoi privată, acum încercați pe cont propriu să intrați pe piața avia. Ce va determinat să luați această decizie?

- Iulian Scorpan: O vorbă bine-cunoscută zice că „orice soldat vrea să ajungă general”, eu aș parafraza un pic și aș zice că „orice soldat vrea propria armată”. Am spus-o și cu alte ocazii: aviația este visul și pasiunea mea dintotdeauna și vreau să-i rămân fidel toată viața indiferent de funcții, locul de muncă sau conjuncturi de moment care încearcă să mă despartă de acest domeniu nobil. Am ajuns la concluzia că atât eu personal, cât și echipa care este alături de mine, are suficientă experiență și expertiză în a gestiona o companie în domeniul avia. Și atunci întrebarea firească era: „De ce să lucrăm pentru alții? De ce să nu avem propriul proiect căruia să ne dedicăm în totalitate?!”

- Pentru a începe o activitate în acest domeniu sunt necesare sume mari și garanții financiare serioase. Puteți spune despre ce investiții e vorba și cine sunt finanțatorii?

- Dați-mi voie să încep cu partea a doua a întrebării dvs: Nu avem finanțatori ascunși. Suntem noi - fondatorii companiei HiSky – subsemnatul și partenerul meu Victor Sulă, plus aportul pe care îl aduce partenerul nostru din România – operatorul Cobrex Trans. Suntem un proiect total apolitic. Un proiect ținut departe de orice soi de obscurități sau interese ascunse. Capitalul statutar al companiei HiSky este public și acesta constituie trei milioane de lei. Avem o politică de cheltuieli sută la sută „în alb” cu taxe și impozite achitate până în ultimul leu.

Cheltuielile într-adevăr mari vin atunci când începi operarea zborurilor, însă noi aici avem un mare-mare avantaj – cea mai mare parte a investițiilor (aeronavele A320) și le asumă Cobrex Trans. În afară de asta toți anii lucrați în aviație și corectitudinea de care am dat dovadă ne-a ajutat să căpătăm încrederea multor parteneri din afară – aeroporturi, firme de handling, companii pertroliere, agenții internaționale de vânzare a biletelor, ș.a. Avem multe relații bune, fapt care ne ajută să obținem condiții preferințiale, prețuri comode pentru serviciile de care avem nevoie și achitări treptate.

- Care sunt planurile Dvs și ale investitorilor?

- Planurile noastre se împart în două direcții mari: Unu – vrem să creăm o afacere de succes care să satisfacă atât așteptările noastre de buisiness, cât și să contribuie la dezvoltarea unei concurențe sănătoase – lucru care este în interesul pasagerilor. Al doilea deziderat se desprinde mai mult din pasiunea noastră comună – cea pentru industria aviatică: vrem să importăm cultura occidentală în ce privește zborul cu avionul. Vrem să educăm pasagerul și în același timp să-i livrăm servicii care să-l facă fericit și să vrea să revină la bordul aeronavelor noastre. Și cel mai important, vrem să facem toate aceste lucruri, la noi acasă, pentru pasagerul de aici.

- Credeți că pe o piață mică precum este cea a serviciilor avia din Moldova este loc pentru mai mulți concurenți?

Am analizat foarte bine acest aspect și cu toții am ajuns la concluzia că – da, e loc și pentru HiSky.

Advertisement

Calculul nostru se bazează inclusiv pe faptul că mulți pasageri nu vor, de principiu, să zboare cu companiile deja existente, dar și pe faptul că unii concurenți dau semne de rezultate financiare precare. În plus, biletele de avion s-au iefțin considerabil și costă pe alocuri – mai puțin decât o călătorie spre aceeași destinație cu autocarul. De cealaltă parte, cetățenii noștri călătoresc la fel mult pentru că Paștele, Crăciunul, culesul strugurilor, sărbătorile lui Mai, sau concediile de vară încă nu le-a anulat nimeni.

- Vi se pun piedici sau vă așteptați la ele? Sau totul e ok în relațiile cu autoritățile?

Când am pornit acest proiect, eram aproape sigur că n-au de unde să apară piedici. Am fost tot timpul un om corect care nu și-a creat dușmani și în orice situație a lăsat loc de dialog. Se pare, însă că socoteala de acasă nu se potrivește tot timpul cea de la târg, și piedicile într-adevăr au început să apară. Acestea nu țin de mine, sau de echipa mea, ci de interesele personale ale unor funcționari care utilizează instituțiile statului într-o campanie anti-HiSky. Avantajul nostru e că suntem cu toate actele în regulă, cunoaștem foarte bine domeniul și suntem siguri că vom zbura.

- Au fost stabilite/selectate deja destinațiile spre care veți efectuat curse? Puteți dezvălui?

- Da, vom opera spre șase destinații din Europa: Londra, Dublin, Paris, Bologna, Lisabona și în premiera absolută pentru R.Moldova – lansăm o cursă spre Dusseldorf. Sunt destinații atât pentru diaspora care muncește în aceste regiuni, cât și destinații turistice în care moldovenii își pot organiza escapade de weekend.

- Până în septembrie 2019 ați condus compania Air Moldova, care din octombrie 2018 a fost privatizată. Ce s-a întâmplat acolo? Or, fondatorii v-au acuzat de management defectuos?

- Lumea a înțeles de unde au pornit aceste acuzații. Unele surse mass-media au publicat motivul adevărat al plecării mele de la Air Moldova și anume faptul că mi s-au cerut lucruri pe care nu le-am considerat oportune pentru companie și am refuzat să-mi pun semnătura pe ele.

- Sunteți pilot. Veți continua să cumulați funcțiile de pilot cu cea de administrator de companie?

- Indiscutabil. Voi renunța la zboruri doar atunci când vârsta sau sănătatea îmi va zice că-i timpul. Cei care mă cunosc, știu ce înseamnă zborul pentru mine.
Am mai bine de 50 comandanți pregătiți de-al lungul activității mele in aviație. Am avut perioade când eram pilot, contribuiam la pregătirea echipajelor și administram o companie cu peste 500 de angajați. Acum lucrurile sunt mai simple: voi zbura și voi administra o echipa mai mică, dar la fel de profesionistă.

- Cum comentați acuzațiile din partea Autorității Aeronautice Civile care susține că HiSky SRL și-a atribuit un cod de identificare IATA, care ar aparține unei alte companiei aeriene, și anume United Airways Bangladesh. Cum e posibil așa-ceva?

- Noi nu avem un cod IATA pentru că noi operăm sub codul partenerului nostru Cobrex Trans. Această acuzație ne-a trezit totuși interesul și am verificat: compania despre care vorbește AAC nu mai există din 2016 și nu poate deține un cod IATA. Mai departe, lăsăm la discreția cititorului să tragă concluziile.

Destinațiile spre care va efectua curse compania HiSky SRL

În plus noi nici nu avem de gând să distribuim bilete în sistemul IATA pentru că, acolo, costul pentru distribuția unui bilet ajunge până la 20 de euro. Asta ar fi o povară financiară foarte mare pentru pasagerul nostru.

- HiSky nu deține nici o aeronavă înregistrată, iar în lipsa unui Certificat de operator aerian eliberat de Autoritatea Aeronautică, HiSky nu poate fi declarat ca fiind operator. În comunicatul din 20 februarie 2020 anunțați că veți efectua zboruri cu Airbus 320 în parteneriat cu Cobrex Trans din România, Dar Cobrex Trans are doar un Boeing. De unde veți lua Airbus?

- Ați punctat foarte bine – compania HiSky nu este deocamdată operator aerian, desi a depus actele încă în luna noiembrie pentru a obține certificatul de operator aerian (AOC). În actele depuse la acea vreme, aveam și propria aeronavă, lucru consemnat de conducerea de atunci a Autorității Aeronautice Civile. Lucrurile au căpătat altă întorsătură, când – în luna decembrie – s-a schimbat șeful Autorității, iar acesta a anulat toate răspunsurile predecesorului său și ne-a refuzat eliberarea certificatului.

Acest certificat ne-ar fi ajutat să acoperim destinații din fostul spațiu URSS. În afară de asta, pe piața din UE exista – oricum - riscul să nu putem zbura sub Certificatul nostru deoarece toate AOC-le emise de AAC sunt în lista neagră (înafară de trei companii). Prin urmare, parteneriatul cu Cobrex Trans a venit drept o soluție identificată de noi, la neputința AAC de a autoriza lansarea unei companii aeriene autohtone. De asta, mare ne-a fost nedumerirea când am văzut atitudinea autorității: noi găsim soluția, iar ei nu doar că nu salută decizia noastră, dar ne mai și pun bețe în roate.

Iulian Scorpan și Victor Sulă sunt fondatorii HiSky SRL

HiSky va opera zborurile așa cum a anunțat – începând cu data de 10 aprilie cu aeronave de tip Airbus A320. Acestea aeronave urmează să intre în posesia partenerului nostru Cobrex Trans pe data de 15 martie.

- AAC susține că Cobrex Trans nu deține Autorizație de operare pe teritoriul Republicii Moldova, eliberată în conformitate cu art. 3 din ASAC (Acordul privind spatiul aerian comun dintre RM și UE). Care este situația reală?

- În realitate Cobrex Trans poate cere această autorizație în câteva zile pentru că această procedură este o simplă formalitate. Cobrex Trans a depus deja solicitarea pentru eliberarea acestei autorizații și ea urmează să fie eliberată în, după cum spuneam - în câteva zile. 

AAC nu are niciun temei ca să refuze eliberarea acestei autorizații unui operator european. Ba mai mult, un eventual refuz, ar fi o încălcare flagrantă a Acordului privind spațiul aerian comun dintre RM și UE pentru că s-ar recurge la nerecunoașterea Certificatului de Operator Aerian emis de statul român, membru UE. În afară de încălcare, o astfel de decizie ar putea duce la consecințe grave pentru Republica Moldova – cum ar fi blocarea spațiului aerian al UE pentru operatorii aerieni din Moldova. Vreau să cred că lucrurile nu vor atinge un asemenea scor de gravitate. În pofida tuturor acestor sabotaje, HiSky este dispusă la dialog și gata să ofere toate informațiile necesare celor de la AAC.

- Vă mulțumim!



Oportunitati