Adaosul comercial la vânzarea măştilor de protecţie nu este reglementat - AMDM

shadow
Miercuri, 26.02.2020 06:06   550
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) dă asigurări că în farmaciile din țară sunt prezente stocuri de măști de protecție, care sunt puse la dispoziția populației, potrivit importatorilor de dispozitive medicale.

Totodată administraţia AMDM confirmă creșterea costului măștilor medicale în farmacii, dar potrivit datelor furnizate de importatori, scumpirea este una motivată, deoarece "în ultima perioadă prețul măștilor medicale importate în Republica Moldova de la producătorii străini sunt mai mari, comparativ cu anul 2019".

Agenția Medicamentulu precizează că, în prezent adaosul comercial pentru dispozitivele medicale în Republica Moldova nu este reglementat. "Agentul economic stabilește prețul dispozitivelor medicale conform prețului producătorului", potrivit unui comunicat AMDM.

Anterior şi ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a susţinut că în țara noastră nu se atestă o criză de măști, iar lipsa acestora din unele farmacii ar avea legătură cu panica formată în societate, ca urmare a epidemiei de coronavirus Covid 19 din China.

Advertisement

În schimb premierul Ion Chicu a anunţat deja că Guvernul va impune în cadrul ședinței de miercuri, o limită pentru adaosul comercial la prețul măștilor medicale. 

„Formal, până acum, agenții economici puteau să majoreze prețurile, deși este nefondat. Am înțeles că sunt partide mari de măști în depozite. Creează acest deficit pe două-trei zile, artificial, ca sâmbătă să iasă cu 10-15 lei”, a spus premierul, în cadrul unei emisiuni de la postul TV N4.

Totodată Chicu a menționat într-o postare pe Facebook mărimea adaosului comercial pentru măști (medicale) și alte mijloace de protecție personală va fi limitată la 20%.

"Recomand comercianților de asemenea produse să coboare prețurile și picioarele pe pământ. Din informațiile pe care le avem, depozitele unor speculanți sunt pline cu măști. Le recomand să le scoată în vânzare. Serviciul Fiscal de Stat şi Inspecția Financiară, joi, 27 februarie, vor vizita absolut toate farmaciile din țara pentru a verifica prețurile”, a scris Ion Chicu pe facebook.

Anterior reprezentanții depozitelor şi distribuitorilor de produse farmaceutice din Moldova au dat asigurări că dispun de stocuri de măști medicale și acestea sunt puse la dispoziția populației. Totodată ei au menționat că stocurile de medicamente antivirale sunt disponibile în farmacii pentru o perioadă de 2 luni.Oportunitati