Asociația Investitorilor Străini și-a ales echipa de conducere

shadow
Marţi, 25.02.2020 14:41   648
Adunarea generală a Asociației Investitorilor Străini (FIA), desfășurată pe 21 februarie 2020, a ales componența Consiliului de administrație, format din reprezentanți ai șapte companii.

Totodată a fost re-ales pentru o perioadă de doi ani, președintele FIA - Alexander Koss, președintele Consiliului de administrație al companiei moldo-germane Sudzucker Moldova și vicepreședintele FIA - Gokce Yanasmayan, directorul general al companiei turco-moldovenești Efes Vitanta Moldova Brewery.

Asociația Investitorilor Străini intenționează în 2020 să interacționeze activ cu autoritățile Republicii Moldova pentru a implementa propunerile dezvoltate de experții FIA incluse în cea de-a șasea ediție a Cărții Albe 2019 în nouă domenii: sistemul justiției, legislația fiscală, relații de muncă, concurență, managementul deșeurilor, digitalizarea economiei, medicină și farmaceutică, subiecte funciare, industria telecom.

Amintim că în cadrul lansării acestui document, Alexander Koss a menționat că cea mai serioasă provocare pentru mediul de afaceri și pentru Republica Moldova este necesitatea reorganizării sistemului de justiție din Moldova.

Pentru o reorganizare completă a sistemului justiției, pentru a exclude corupția și a asigura dreptul de bază al cetățenilor moldoveni la o investigație obiectivă și un proces echitabil, FIA a propus crearea, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a unei Misiuni Temporare Speciale de Monitorizare (pentru o perioadă de până la 10 ani).

Advertisement

Membrii Misiunii urmau să aibă dreptul să supravegheze și să participe la toate etapele procesului de justiție: de la intentarea cauzelor penale, până la adoptarea deciziilor irevocabile ale instanțelor de judecată. Inclusiv - acces nelimitat la toate materialele și actele organelor de drept. 

"Am propus o modalitate de a rezolva această problemă foarte dureroasă a Republicii Moldova - cum să ne asigurăm că legile sunt respectare, că pedeapsa pentru încălcare este inevitabilă, iar instanța este corectă", declara Koss. Autoritățile au promis atunci că vor examina propunerea.

Reprezentanții FIA notează că asociația s-a distanțat fundamental de participarea la procesele politice interne și de partid ale Republicii Moldova. Singurul domeniu de interes al FIA în Moldova, de la înființarea asociației, a fost și este formarea condițiilor civilizate pentru dezvoltarea activităților antreprenoriale în particular și a economiei naționale în ansamblu, iar reforma sistemului justiție rămâne o prioritate.

Asociația a fost fondată în septembrie 2003, ea fiind prima asociație non-profit și non-politică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. FIA întrunește 18 membri din 12 țări (Austria, Cipru, Germania, Franța, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Japonia, Turcia, China, Kazahstan și România) – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 22.000 de posturi de muncă.

Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1,2 miliarde euro. Aceste companii funcționează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicații, medicină, distribuție, consultanță etc.Oportunitati