De ce Moldovagaz nu cumpără gaze din UE sau din Ucraina

shadow
Luni, 24.02.2020 17:39   2015
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sergiy Makogon, directorul „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, sugerează că Republica Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom, folosind infrastructura de transport a gazelor din Ucraina.

"Acordurile semnate în decembrie 2019, între operatorii de sistem, deschid noi oportunităţi şi pentru vecinii noştri. Acum ei pot liber să folosească infrastructura de transport a gazelor din Ucraina pentru achiziţia de gaze din UE.

De exemplu, Moldova cumpără acum gaze de la Gazprom la un preţ de 174 de dolari (pentru o mie de metri cubi n.r.). Dacă ar cumpăra din UE cu transportare prin Ucraina, atunci la intrare în Moldova preţul va fi de circa 146 de dolari. E o economie de 28 de dolari (16%)", susţine Sergiy Makogon.

Totodată, el susţine că existenţa unor surse alternative poate permite negocierea unui preţ mai corect.

Referitor la această declaraţie, compania Moldovagaz a făcut câteva precizări.

"Moldovagaz urmărește zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari  și, respectiv, 115 dolari pentru o mie de metri cubi.

Advertisement

La hotarul Republicii Moldova, luând în calcul cheltuielile de transport, prețul de achiziție ar fi ajuns la 203 și, respectiv, 182 dolari pentru o mie de metri cubi", se arată în comunicatul întreprinderii.

Altfel spus, preţul de import la gazul adus din UE ar fi mai scump decât cel de la Gazprom.

"Moldovagaz ia în calcul faptul că în perioada următoare există probabilitatea ca prețurile la bursă să scadă semnificativ, de aceea a semnat prelungirea contactului de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de un an. De asemenea, ținem să menționăm că în luna ianuarie 2020 au început discuțiile cu Gazprom pentru a găsi o modalitate de revizuire a formulei de bază a calculului prețurilor la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova specificată în contract", susţine compania.

Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrare al Moldovagaz, a menţionat faptul că formarea prețului la gaze se bazează pe principiile unei piețe competitive.

"În acest sens, trebuie să se țină cont și de disponibilitatea resurselor, să fie identificat prețul echitabil, dar și să fie anticipată cotația viitoare, mai ales că nimeni nu poate spune, ce se va întâmpla iarna viitoare. Consider incorectă comparația prețurilor de la hub-uri cu prețurile determinate pe baza cotaţiei petrolului, pentru că sunt produse complet diferite”, a afirmat Vadim Ceban.

Moldovagaz mai susţine că este pregătită pentru regulile pieței competitive și regulile de formare ale prețurilor. Totodată, compania va decide singură ceea ce îi este convenabil, ținând cont, în mod prioritar, de interesele consumatorilor. Oportunitati