De ce Moldovagaz nu cumpără gaze din UE sau din Ucraina

shadow
Luni, 24.02.2020 17:39   4158
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sergiy Makogon, directorul „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina, sugerează că Republica Moldova poate să achiziționeze gaze naturale din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom, folosind infrastructura de transport a gazelor din Ucraina.

"Acordurile semnate în decembrie 2019, între operatorii de sistem, deschid noi oportunități și pentru vecinii noștri. Acum ei pot liber să folosească infrastructura de transport a gazelor din Ucraina pentru achiziția de gaze din UE.

De exemplu, Moldova cumpără acum gaze de la Gazprom la un preț de 174 de dolari (pentru o mie de metri cubi n.r.). Dacă ar cumpăra din UE cu transportare prin Ucraina, atunci la intrare în Moldova prețul va fi de circa 146 de dolari. E o economie de 28 de dolari (16%)", susține Sergiy Makogon.

Totodată, el susține că existența unor surse alternative poate permite negocierea unui preț mai corect.

Referitor la această declarație, compania Moldovagaz a făcut câteva precizări.

"Moldovagaz urmărește zilnic evoluțiile burselor internaționale. Astfel, în ianuarie și februarie 2020, cotațiile pentru gazele naturale au ajuns la 135 dolari  și, respectiv, 115 dolari pentru o mie de metri cubi.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati