Cum Tiraspolul vrea să își legalizeze și băncile la Chișinău

shadow
Marţi, 25.02.2020 06:11   2938
De aproape 10 zile, autoritățile separatiste și-au reluat acuzațiile la adresa autorităților Republicii Moldova privind blocada economică și financiară a regiunii.

Andrei Melnik, șef adjunct al așa-zisei bănci republicane transnistrene a spus că de pe 14 februarie 2020, băncile de la Chișinău nu ar mai acceptă plăți ale unor întreprinderi din regiune, efectuate de pe conturile lor de la instituții financiare de la Tiraspol.

Presiuni pentru a obține legalizarea activității băncilor de la Tiraspol

"Este pentru prima dată în 30 de ani când se întâmplă așa ceva și că întreprinderile transnistrene nu mai pot face plăți furnizorilor de servicii sau achita materia primă. Asta chiar dacă operațiunile se fac în lei moldovenești", a declarat Melnik, citat de Novostipmr.com.

Potrivit lui Melnik, de la finele lunii ianuarie 2020 ar fi fost 9 cazuri de returnare a banilor. Administrația de la Tiraspol acuză chiar de blocadă economică Chișinăul, apelând la OSCE și Rusia pentru a face presiuni asupra Republicii Moldova.

Reprezentanți ai unor bănci de la Chișinău spun însă că cerințele impuse companiilor din regiunea separatistă, nu diferă de cele față de întreprinderile ce lucrează legal în Republica Moldova.

"Dacă vor să facă operațiuni prin băncile de la Chișinău, nu au decât să se conformeze cerințelor impuse de legislația moldovenească", ne-a declarat o sursă din cadrul unei bănci.

De altfel subiectul operațiunilor bancare vine în contextul în care cele trei așa-zise bănci ce au mai rămas la Tiraspol vor să își legalizeze activitatea. Adică să obțină licență de activitate, doar că nu în condițiile legislației de la Chișinău și normelor internaționale, ci într-un regim mai leger.  

Licența eliberată de BNM este obligatorie 

"Singura autoritate de supraveghere bancară pe teritoriul Republicii Moldova, recunoscută la nivel internațional, este Banca Națională a Moldovei.

Advertisement

Aceasta activează în strictă conformitate cu legislația în domeniul bancar, armonizată cu standardele internaționale și cele ale Uniunii Europene. Astfel, BNM este singura instituție împuternicită să elibereze licențe băncilor pe teritoriul Republicii Moldova", se arată într-un răspuns al autorității bancare pentru Mold-street.com.

Altfel spus pentru a activa pe teritoriul Republicii Moldova, fiecare bancă trebuie să dispună de o licență eliberată de BNM. Cerința este obligatorie pentru toate persoanele care intenționează să desfășoare activitate bancară pe teritoriul țării.

Totodată BNM susține că băncile licențiate oferă condiții egale pentru toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană.

Declarația verbală de proveniență a banilor nu este suficientă

"Băncile licențiate din Republica Moldova manifestă deschidere maximă de a conlucra cu toți agenții economici, tratându-și clienții în mod egal și echitabil. Singura cerință înaintată este respectarea legislației. Astfel, clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor - angajament pe care și l-au asumat chiar ei prin semnarea cererilor de deschidere a conturilor bancare.

Declarația verbală de proveniență a banilor nu este suficientă pentru asigurarea condițiilor necesare de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, băncile fiind obligate să solicite dovezi.

Această condiție corespunde standardelor internaționale, fiind impusă nu doar în sistemul bancar al Republicii Moldova, ci și la nivel mondial.”, se mai arată în răspunsul BNM.

Cum funcționează băncile de la Tiraspol

Menționăm că în prezent în regiunea separatistă au mai rămas doar trei instituții financiare, controlate sau de autorități sau de grupul Sheriff. Acestea pot face operațiuni externe în dolari sau euro prin conturi corespondente deschise în bănci din Rusia sau Austria.

La fel pot face operațiuni și în lei moldovenești prin așa-zisul Centru de Casă și Decontări deschis la Tiraspol de BNM. Acesta funcționează mai mult de două decenii. 

"În conformitate cu Hotărârea Parlamentului RM nr. 885-XIII din 19.06.1996, Băncii Naționale a Moldovei i s-a permis deschiderea unui cont corespondent temporar în lei moldovenești Centrului de casă și decontări din Tiraspol, prin intermediul căruia sunt realizate fluxurile financiare în lei moldovenești din/în regiunea transnistreană", se arăta într-un răspuns oferit de BNM pentru RISE Moldova.

Mai adăugăm că de aproape un deceniu se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată însă de nedorința instituțiilor financiare de la Tiraspol de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparență etc.

Şi anul trecut, ca urmare a blocării conturilor a două întreprinderi din regiunea transnistreană, pe motiv că acestea nu s-au conformat noilor cerințe privind combaterea spălării banilor, Tiraspolul a inițiat o campanie în care susținea că Chișinăul recurge la presiuni economice.Oportunitati