Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 16 – 22 februarie 2020

shadow
Duminică, 23.02.2020 08:31   375
• Uniunea Europeană – principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești. • Afaceristul rus renunță la intenția de a investi în Aeroportul Internațional Chișinău. • O nouă companie pe piața serviciilor de transport avia de călători din Moldova. •„Rezultatele nu sunt tocmai strălucite”: 415 kilometri de drumuri în 13 ani.

În anul 2019, Republica Moldova a exportat cu 2,7% mai mult decât în anul 2018. Top 10 piețe de desfacere a mărfurilor moldovenești și Top 10 piețe de import.

În 2019, exportul de alcool fără taxe în UE a fost de 6 ori mai mare decât cota oferită.

***

Andrey Goncharenko a anunțat că renunță la intenția de a investi în Aeroportul Internațional Chișinău. Cine sau ce l-a speriat pe afaceristul rus Goncharenko de renunță la Aeroportul Chișinău?

***

Pe piața serviciilor de transport avia de călători a apărut o nouă companie, HiSky SRL. În campania de lansare a noii companii a fost implicată și Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, care a învinuit noua companie că nu deține certificatul de operator aerian.

***

Actualul Ministru al Economiei și Infrastructurii nu este mulțumit rezultatele fostelor guvernări în domeniul reabilitării și reconstrucției drumurilor.

Advertisement

„Rezultatele nu sunt tocmai strălucite”: 415 kilometri de drumuri în 13 ani.

Compania OZKA Insaat A.Ș din Turcia a câștigat licitația pentru contractul de reabilitare a 83 kilometri din drumul R34 Hâncești – Leova – Cahul – Giurgiulești.

***

Locuitorii Capitalei întorc credite, chiar dacă bănii nu au fost debursați până la capăt. Cine sunt principalii creditori ai primăriei Chișinău?

***

Evaziunea fiscală reprezintă cel puțin 7-9% din Produsul Intern Brut al Moldovei. A se vedea cele cinci cauze fundamentale care generează evaziune fiscală.

***

Guvernul negociază cu Banca Mondială un împrumut de 36 milioane euro pentru realizarea proiectului „Învățământul Superior în Moldova”.

***

O eventuală anulare a Programului Cetățenie prin Investiție ar putea costa statul Republica Moldova circa 3,5 milioane de euro. Mold-Street.com a realizat un interviu cu reprezentantul Henley & Partners privind procedurile de obținere a cetățeniei prin investiții.

***

Companiei Premier Energy (fosta Gas Natura Fenosa) i se cere o despăgubire de 14 milioane de lei.

***

În anul 2019, Irarom-Grup SRL a fost cel mai mare producător de energie eoliană din Moldova. Câte milioane a câștigat în 2019 familia procurorului Viorel Morari din energie eoliană?

***
Teme:

Oportunitati