[INFOGRAFIC] ”Autorizații de călătorie” în Spațiul Schengen din 2021

shadow
Duminică, 23.02.2020 06:42   3704
În 10 luni Uniunea Europeană va introduce un nou filtru de securitate pentru cetățenii a peste 60 de țări care se bucură în prezent de regimul fără vize în cazul călătoriilor scurte, inclusiv Republica Moldova.

Astfel, deținătorii de pașapoarte moldovenești care intenționează să călătorească într-o țară ce face parte din Spațiul Schengen vor avea nevoie de autorizații de călătorie, pe care vor putea să le obțină online, indiferent de scopul călătoriei. Măsura va fi aplicabilă cu începere din 1 ianuarie 2021

Sistemul European de Informare și Autorizare a Călătoriei, cunoscut drept ETIAS, a fost elaborat în special pentru a lua în evidență toate persoanele care intenționează să intre în Spațiul Schengen și cei care vizitează un stat Schengen. Noul registru va permite intrarea doar celor care se conformează condițiilor prevăzute de acordurile privind regimul fără vize cu statele terțe. 

Schengen mai riguros

Potrivit oficialităților UE, în acest mod organele competente vor cunoaște din timp vizitatorii înainte ca aceștia să ajungă într-o țară din Spațiul Schengen și cele afiliate Acordului Schengen, facilitând reținerea criminalilor și prevenirea intrării în cazul persoanelor nedorite. 

În primele 6 luni din momentul intrării în vigoare ETIAS va fi opțional, iar din iulie 2021 înregistrarea în sistemul respectiv va fi obligatorie. Cei care nu vor obține autorizația de călătorie nu vor putea intra nici în țările Spațiului Schengen și nici în cele 4 state care au depus oficial cereri de aderare la el, inclusiv România. 

Advertisement

Solicitanții vor completa un formular care va conține întrebări simple privind identitatea și vor răspunde la întrebări legate de securitate, după care vor achita o taxă de 7 euro. ETIAS va verifica informația despre solicitanți în bazele de date europene gen EUROPOL, Sistemul de Informare Schengen, Sistemul de Informare privind Vizele și altele.

Dacă nu vor exista informații negative despre solicitanți în aceste baze de date, ei vor primi autorizația ETIAS în câteva minute. În caz contrar timpul de procesare a informațiilor ar putea dura mai mult, chiar până la 4 săptămâni, refuzul fiind o probabilitate. 

Cardul bancar și email

Autorizația va veni la adresa electronică indicată de solicitant și urmează a fi imprimată pentru prezentarea ulterioară la punctul de intrare într-un stat Schengen, împreună cu pașaportul. Primele autorizații vor fi valabile pentru o perioadă de trei ani de la data emiterii, mai târziu călătorii frecvenți și exemplari ar putea primi autorizații cu termen mai mare de valabilitate, până la 10 ani. 

Site-ul web prin care vor fi solicitate autorizațiile de călătorie încă nu a fost lansat. În prezent există câteva site-uri cu denumirea Etias, însă acestea nu reprezintă Uniunea Europeană, fiind entități comerciale, potrivit portalului specializat pe teme Schengen, SchengenVisaInfo.com 

Deocamdată nu se știe în ce limbă va fi disponibil sistemul pentru solicitarea autorizației de călătorie - cel mai probabil că solicitanții vor putea să aleagă una dintre limbile oficiale ale UE, inclusiv româna - dar cert e că vor trebui să aibă aptitudini de a face o plată online și să poată folosi poșta electronică. 

ETIAS a fost conceput încă în anul 2016 și urma să fie aplicat cu începere din ianuarie curent, însă UE a amânat implementarea pentru anul viitor, pentru a oferi timp de adaptare instituțiilor blocului la noile cerințe. Condițiile existente privind intrarea și aflarea pe teritoriul statelor Schengen vor rămâne neschimbate. Oportunitati