Noul director al Serviciului Național de Informații al SUA suspectat că a lucrat pentru Plahotniuc

shadow
Sâmbătă, 22.02.2020 11:27   3653
Richard Grenell, numit de președintele Donald Trump director interimar al Serviciului Național de Informații al SUA, ar fi prestat servicii de advocacy pentru Vladimir Plahotniuc, pe care ulterior SUA l-au acuzat de corupție, scrie ProPublica.

Fiind ambasador al SUA în Germania, Grenell a scris în anul 2016 câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii, dezvăluie ProPublica.

Astfel, Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucrează pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates, au fost acuzați că au încălcat-o.

Advertisement

Manafort se află în proces, iar Gates a pledat vinovat.

ProPublica mai notează că nu este clar dacă articolele sale erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc, dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandată sau de ea a beneficiat un politician străin.

Craig Engle, avocat al firmei de avocatura Arent Fox, care a declarat că răspunde la întrebările ProPublica în numele lui Grenell, a refuzat să spună care este activitatea de consultanță plătită a lui Grenell, dar a susținut că el nu trebuie să se înregistreze în cadrul FARA „pentru că nu lucra în direcția unei puteri străine.”

„Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste articole, de fapt, el a scris sute de articole la timpul său pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus Engle. „Dar să fie clar: nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru sine și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de dezvoltare”, adaugă apărătorul.

Munca nedezvăluită pentru un politician străin ar pune, în mod obișnuit, o problemă pentru oricine solicită autorizare de securitate sau un loc de muncă într-o agenție de informații din SUA, deoarece ar putea face persoana susceptibilă la influență sau șantaj, potrivit politicii oficiale a serviciului, în fruntea căruia a fost numit Grenell de către Trump.

De notat că, în ultimii ani, Partidul Democrat din Moldova condus până în iulie 2019 de Vladimir Plahotniuc a cheltuit câteva milioane de dolari pentru activități de lobby în SUA. Oportunitati