Cine sunt principalii creditori ai primăriei Chișinău

shadow
Sâmbătă, 22.02.2020 07:49   2015
Locuitorii Capitalei întorc credite, chiar dacă bănii nu au fost debursați până la capăt, a anunțat primarul general al capitalei Ion Ceban în cadrul prezentării raportului de 100 de zile de activitate.

"Din 2012, Primăria Chișinău a contractat și garantat peste 120 de milioane de euro, dintre care, la ziua de azi, avem bani care nu au fost debursați peste 60 de milioane de euro. Din cauza că banii nu au fost valorificați corect și la timp, Administrația Publică Locală achită anual 0,6% pentru această sumă", potrivit edilului Capitalei.

Totodată, primarul a susținut că Primăria a revitalizat discuțiile cu toți creditorii și executorii proiectelor, pentru a putea valorifica acești bani într-un termen cât mai scurt.

Sold de 78,7 milioane de dolari

În raportul de 100 de zile nu este specificat despre ce credite este vorba, dar datele din Bugetul Municipiului Chișinău pentru anul 2020 arată că, la finele anului 2019, municipalitatea înregistra un sold al împrumuturilor nerambursate de 78,7 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari sunt la împrumuturi recreditate.

Restul este soldul de 68,7 milioane dolari la împrumuturi externe, din care două treimi reprezintă liniile de credit acordate întreprinderii municipale Apă Canal SA de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Anume aceste instituții figurează ca principali creditori ai Municipiului Chișinău.

Advertisement

Băncile europene sunt principalii creditori

Pentru acest an municipalitatea a planificat să obțină debursarea unor credite de 562,8 milioane lei, din care 342,5 milioane lei vor veni de la BERD și BEI și sunt destinați proiectului pentru îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și tratare a apelor uzate în municipiul Chișinău.

În cazul acestei linii de credit beneficiar este Apă-Canal Chișinău, care și are obligația de a deservi și rambursa creditul.

Alte aproape 130 de milioane lei, care la fel au fost alocate de BERD și BEI, vor merge pentru reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public și sunt deservite direct de la bugetul municipal.

Aceleași două bănci europene urmează să deburseze în 2020 circa 90 milioane lei pentru eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău.

În consecință, pe seama celor două bănci revine circa 96% din toată finanțarea externă destinată municipalității.

Mai adăugăm că pentru rambursarea împrumuturilor deja contractate sunt prevăzute peste 200 milioane lei, din care 137,4 milioane lei reprezintă suma de bază, 62,8 milioane lei - dobânzile și alte plăti de deservire a datoriei. Oportunitati