În Moldova ar putea apărea 16 platforme industriale multifuncţionale

shadow
Vineri, 21.02.2020 08:26   4115
Un amplu plan de creare a platformelor industriale multifuncționale în 16 raioane din Moldova a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru, convocată de președintele Igor Dodon, cu președinții și primarii unor centre raionale.

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, prezentat de Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 milioane de euro.

Ce este platforma industrială multifuncțională

„O platforma industrială multifuncțională include terenul și ansamblul de construcții special amenajate cu rețele de telecomunicații, sisteme de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu gaze, rețele de alimentare cu apă și canalizare, căi de transport, condiții administrative și juridice, hale de producție, infrastructură socială (bloc administrativ, grădinițe și instituții profesionale tehnice) în scopul dezvoltării oricăror activități economice”, explică Marin Ciobanu.

Altfel spus, nu se ridică şi dezvoltă o producţie industrială, ci se crează şi o infrastructură socială.

Potrivit conceptului, suprafaţa unei zone ar urma să fie de circa 20.000 de metri pătraţi, din care aproape 75% vor fi ocupate de hale de producere.

La prima etapă, este sunt planficate investiţii de circa 14,5 milioane lei pentru proiectare şi aducerea în locaţia aleasă pentru platformă a tuturor utilităţilor necesare pentru dezvoltare şi atragere de investiţii.

Advertisement

În a doua etapă, se preconizează dezvoltarea a trei proiecte-pilot de astfel de platforme hale la chei, ceea ce necesită investiţii de circa 10 milioane de euro pentru fiecare platformă.

"Aceste investiţii ar urma să fie efectuate din contul mijloacelor din Fondul de dezvoltare regională, dar şi din fonduri atrase din partea donatorilor/finanțatorilor internaționali sub forma asistenței tehnice și financiare externe (Uniunea Europeană, USAID, UNIDO etc.), afirmă Marin Ciobanu.

Totodată, managerul a prezentat şi câteva proiecte de platforme industriale multifuncționale realizate la Bălţi sau Cahul, care deja au atras investiţii de sute de milioane de dolari, au creat mii de locuri de muncă şi au devenit centre de dezvoltare industrială a ţării.

Posibilitatea de a atrage investiţii de milioane în raioane

Elocvent este în acest sens cazul Zonei Economice Libere Bălți, care în cei aproape 10 ani de activitate a atras investiţii de peste 200 milioane de dolari, a permis crearea a peste 11.400 de locuri noi de muncă la fabrici dezvoltate de producători mondiali precum Draxelmaier, Gebauer sau Sumitomo. 

Anul trecut companiile ce activează în cadrul Zonei Economice Libere Bălți au exportat producţie industrailă de circa 8 miliarde de lei.

Totodată, în cadrul ei au fost create subzone în mai multe raioane din ţară, pentru a atrage investiţii şi dezvolta producţii industriale.

În cursul discuțiilor cu președinții de raioane, șeful statului a menționat intenția conducerii țării de a promova astfel de proiecte concrete de industrializare a țării și a îndemnat reprezentanții raioanelor să participe la realizarea acestei idei. 

În prezent, cea mai mare parte a producției industriale este concentrată la Chișinău - 54% și Bălți - 12%.

Menţionăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută şi de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030, elaborată de o echipă experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

În anii de independență, Republica Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puțin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale.Oportunitati