Scandal pe piața avia din Moldova

shadow
Vineri, 21.02.2020 05:58   2424
Compania avia HiSky SRL, care a anunțat că se lansează pe piața locală și regională, nu deține certificatul de operator aerian, susține Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a Republicii Moldova. Conducerea HiSky spune că nici nu ar avea nevoie de așa-ceva.

Asta după ce în dimineața zilei de joi, 20 februarie 2020, HiSky și-a anunțat lansarea pe piață, inclusiv și că deja vinde bilete pentru șase destinații din Europa  în parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans.

CAA: HiSky nu are aeronavă și nici certificat de operator aerian 

Autoritatea Aeronautică Civilă susține că HiSky SRL a solicitat eliberarea Certificatului de operator aerian încă pe 14 noiembrie 2019, dar la finele lunii decembrie 2019 CAA a suspendat examinarea cererii companiei din cauza lipsei aeronavei.

Potrivit Autorității, pe 22 ianuarie 2020 suspendarea termenului de examinare a cererii HiSky a expirat, iar documentele lipsă nu au fost prezentate. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă a refuzat eliberarea Certificatului de operator aerian.

Advertisement

În plus, AAC susține că a cerut de la HiSky SRL prezentarea documentelor probatoare ce țin de dreptul companiei de a comercializa bilete de avion din nume propriu.

HiSky: Autoritatea dă dovadă de neprofesionalism și rea-intenție

În replică, compania HiSky și-a exprimat nedumerirea față de comunicatul Autorității și o acuză de "neprofesionalism și chiar rea-intenție".

Potrivit HiSky, faptul că se lansează pe piața serviciilor avia în parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans – certificat de Autoritatea Română și EASA – permite operarea zborurilor fără certificat de operator aerian eliberat de AAC din Moldova.

„Regretăm faptul că Autoritatea Aeronatică Civilă adoptă poziții bazate pe rea-intenție. Ieri, la 16:55, am avut o discuție în cadrul căreia i-am anunțat că vom zbura sub AOC românesc. Dânșii au luat act, iar astăzi ne-au trimis o notificare cu 5 minute înainte de a publica comunicatul respectiv – fapt care demonstrează încă odată înverșunarea lor împotriva unui proiect de succes ca HiSky”, a declarat Iulian Scorpan, directorul HiSky.

Menționăm că firma HiSky SRL a fost fondată la finele lunii septembrie 2019, la două săptămâni după demiterea conducerii Air Moldova în frunte cu Iulian Scorpan, cu acuzații de management defectuos.

Compania are doi asociați: Iulian Scorpan și Victor Sula, ambii foști manageri la Air Moldova.Oportunitati