Dosarul celor patru companii de la Cahul vs Premier Energy ar putea fi strămutat la o altă instanță

shadow
Joi, 20.02.2020 07:18   483
Dosarul în care companiei Premier Energy (fosta Gas Natura Fenosa) i se cere o despăgubire de 14 milioane de lei ar putea fi transferat de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de același nivel.

Curtea de Apel a admis, luni, cererea avocaților Premier Energy privind transferul dosarului, în care patru companii se judecă cu Premier Energy. Decizia urmează a fi luată de Curtea Supremă de Justiție.

“Luând în considerare modul de examinare a cazului și circumstanțele specifice locului examinării, care pun la îndoială obiectivitatea instanțelor, ce au dus la pierderea încrederii în desfășurarea unui proces corect, am solicitat strămutarea dosarului într-o altă instanță, pentru asigurarea unui proces corect și imparțial, fără discriminare sau influenţe din exterior”, se spune în declarația Premier Energy.

Apărătorii furnizorului și distribuitorului de energie electrică au cerut transferarea dosarului după ce, tot luni, completul de judecători format din Vitalie Movilă, Nina Veleva și Evghenii Dvurecenschii a respins recuzarea magistraților care examinează dosarul.

Advertisement

În timpul ședinței, avocatul Premier Energy a declarat că “există dubii referitor la imparțialitatea instanței, motiv pentru care nu avem încredere în acest complet de judecători ”. De cealaltă parte, Victor Burac, avocatul SA Veteranul - una din cele patru companii care a acționat în judecată Premier Energy - a declarat că schimbarea completului de magistrați ar tărăgăna procesul la infinit.

Opt ani de judecată

Procesul care durează aproape opt ani a început după un incediu, produs pe 23 martie 2012. Atunci, în urma unui scurtcircuit, la Cahul a luat foc un centru comercial. SA Veteranul, care este proprietarul spațiilor comerciale, precum și câteva firme care închiriau spații - Djin SRL, Nefrit Agat SRL, și ÎI Eduard Haritonov - au atacat furnizorul și distribuitorul de energie în instanță, motivând că scurtcircuitul a fost provocat de o fluctuație de tensiune în rețea.

Cele patru companii au câștigat procesul la Judecătoria Cahul, care a decis despăgubirea lor cu 12,5 milioane de lei, deși păgubașii au evaluat prejudiciile la 20 de milioane de lei.

Instanța a respins o serie de probe prezentate de distribuitorul de energie, cum ar fi un raport de constatare tehnico-științifică sau concluziile unui expert din România, sau concluziile unui colaborator științific din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova. Potrivit acestora, incendiul nu a fost provocat de supratensiune în rețeaua de distribuție, ci de nerespectarea regulilor antiincendiare, gen utilizarea nesupravegheată a focului sau supraîncărcarea circuitului intern.

Detalii despre motivul conflictului - aici.

 Oportunitati