Cum Guvernul a amânat certificarea Moldelectrica ca operator al sistemului de transport al energiei

shadow
Joi, 20.02.2020 05:29   762
Pe 5 iunie 2019, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aproba Hotărârea privind certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport al energiei electrice ÎS Moldelectrica. Dar de atunci lucrurile nu au mai evoluat.

Această procedură, care a durat patru luni, este parte componentă din procesul de implementare de către Republicii Moldova a acquis-ului comunitar pentru energie și o condiție de bază în procesul de integrare în sistemul energetic european. 

Advertisement

 

Transpunerea și implementarea legislației europene

În plus, odată cu aderarea la Tratatul de constituire a Comunității Energetice, Republica Moldova beneficiază atât de toate drepturile garantate părților contractante, cât și se supune tuturor obligațiilor impuse de către tratat.

"Transpunerea și implementarea legislației europene vine să realizeze funcționarea mai eficientă a sectoarelor energetice naționale datorită integrării acestora cu piețele energetice ale Comunității Europene prin crearea unui mecanism unic transfrontalier de transport al energiei electrice și supervizare a măsurilor de siguranță, creând un mecanism eficient pentru operarea piețelor Rețelei de energie electrice", susţine Eugen Carpov, director ANRE într-un comentariu pe pagina Agenţiei.

De ce Moldelectrica nu a fost reorganizată

Procesul de certificare însă nu a mai fost dus la capăt, pentru că Moldelectrica aşa-şi nu a fost reorganizată, ca să devină o structură autonomă. În plus, Guvernul condus de Maia Sandu şi majoritatea parlamentară constituită atunci de Blocul ACUM şi socialişti au modificat, în luna iulie 2019, legislaţia şi au transferat Agenţia Proprietăţii Publice (APP) din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Aceasta s-a suprapus altor acţiuni întreprinse de fostul Guvern Filip, prin care toate activele statului, inclusiv şi reţelele electrice au fost trecute în gestiunea şi sub controlul APP.

Astfel, Moldelectrica în loc să obţină o mai mare autonomie, a ajuns să fie în subordinea directă a MEI, lucru ce contravine normelor Comunității Energetice. 

Urmare a consultării cu Secretariatul Comunității Energetice, ANRE a luat decizia de încetare a procesului de certificare a operatorului sistemului de transport (OST) al energiei electrice ÎS Moldelectrica.

Abia după ce, la finele anului 2019, Parlamentul a adoptat un proiect de lege ce presupune readucerea APP în subordinea Guvernului, a fost reluat procesul şi acum are loc clarificarea aspectelor aferente reluării procedurii de certificare a OST.

Potrivit ANRE, este necesară elaborarea unui Plan de reorganizare a Moldelectrica, astfel încât Agenţia să poată certifica operatorul sistemului de transport al energiei electrice, cu condiția că până la termenul limită prevăzut pentru reorganizare, acestuia să-i fie transmise în proprietate rețelele electrice de transport.

Aceasta, ținând cont şi de faptul că Guvernul încă urmează să iniţieze reorganizarea întreprinderilor de stat în alte forme juridice de organizare prevăzute de legislaţie.

Secretariatul Comunității Energetice susţine că este pasibilă certificării doar acea întreprindere electroenergetică, care deţine cu titlu de proprietate şi exploatează reţelele electrice de transport. În acelaşi timp rețelele electrice de transport exploatate de Moldelectrica se află în administrarea întreprinderii, dar nu aparţin acesteia cu drept de proprietate.

Eugen Carpov, director ANRE, consideră că ar trebui să se ajungă la o viziune clară și pragmatică în privința acțiunilor ce urmează a fi demarate, pentru a realiza certificarea provizorie a OST Moldelectrica într-o perioadă cât mai scurt posibilă.

De notat că aceste tergiversări au dus la întârzierea realizării altor proiecte de dezvoltare a sistemului de transport al energiei şi de integrare în sistemul energetic european.Oportunitati