Cine sau ce l-a speriat pe afaceristul rus Goncharenko de renunță la Aeroportul Chișinău

shadow
Miercuri, 19.02.2020 14:06   3112
Andrey Goncharenko, ultimul beneficiar final al companiei cipriote care controlează Aeroportul Chișinău, anunță că renunță la intențiile sale de a investi în Aeroportul Internațional Chișinău.

Acesta își argumentează decizia prin faptul că autoritățile au în plan crearea companiei Aeroporturile Moldovei, care urmează să preia gestiunea și dezvoltarea a aeroporturilor din Mărculești și Bălți-Leadoveni.

„În decembrie 2019, am primit o ofertă de a deveni acționar la concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, pe care am acceptat-o pentru a asigura funcționarea și dezvoltarea cu succes a acestui activ important pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, în lumina planurilor autorităților de a crea o companie la nivel național „Aeroporturile Moldovei”, aceste intenții și-au pierdut relevanța.

Advertisement

Până la finalizarea vânzării acțiunilor, toate obligațiile existente către autoritățile și oamenii din Republica Moldova vor fi îndeplinite. Sunt dispus să investesc și în alte proiecte de perspectivă în Moldova”, a declarat Goncharenko, potrivit unui  comunicat al Avia Invest.

Aminitim că, pe 23 decembrie 2019, s-a anunțat că afaceristul rus Andrey Goncharenko a devenit, oficial, beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deține din anul 2016 - 95% din Avia Invest SRL. Ultima a concesionat pe 30 august 2013 Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani.

Ulterior, acesta a anunțat un plan de investiții de 200 de milioane de euro, care ar urma să fie alocate din surse private.

O anchetă Rise Moldova a scos la iveală, însă, conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și afaceri din Moldova.

O altă conexiune a afaceristului rus duce la Air Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgență și în condiții suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip.

 Oportunitati