Cetățenia prin investiții din Moldova se obține prin proceduri mai riguroase decât viza Schengen

shadow
Marţi, 18.02.2020 21:33   1340
Programul Cetățenie prin Investiție, implementat în Republica Moldova cu scopul de atragere a invesițiilor și obținere a fondurilor suplimentare la bugetul de stat, continuă să fie blocat și se menține o incertitudine privind soarta lui.

Moratoriul instituit acum jumătate de an la recepționarea cererilor privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție (MCBI) expiră pe 20 februarie 2020, dar autoritățile nu au decis ce vor face mai departe.

În acealși timp Henley & Partners, companie-partener al Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții, continuă să susțină că acesta este unul benefic pentru economia țării, iar riscurile imputate sunt minime.

Despre acest program și soarta lui am discutat cu Paddy Blewer, Directorul departamentului Relații cu Publicul al companiei Henley & Partners, care s-a aflat la Chișinău.

- Mold-street.com: Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului Cetățenie prin Investiții, pare să fie cea mai interesată în succesul acestui program. Cel puțin așa rezultă din ultimele evoluții. De ce?

- Paddy Blewer: Este o întrebare foarte bună! Dorim să fim transparenți, deschiși și să purtăm un dialog cu toți actorii implicați. Scopul vizitelor mele repetate este susținerea dialogului cu toate părțile implicate. Vorbesc de dialog deschis cu jurnaliștii, cu reprezentanții autorităților, dar și cu societatea civilă ca să răspundem la toate întrebările ce țin de programul Cetățenie prin Investiție.

- Autoritățile ce vă spun? Guvernul este sau nu mai interesat de acest Program?

- Nu sunt pe poziția de a comenta sau anticipa deciziile Guvernului, dar vrea să vă spun cu toată certitudinea că acest Program are valoare sporită atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii ei și sunt convins că după toate studiile și investigațiile întreprinse de Guvern va fi luată decizia pozitivă privind acest program.

- Anterior compania susținea înt-un comunicat că cineva vrea să distrugă Programul de Cetățenie prin Investiții, Cine ar fi interesat?

- În primul rând, nu e programul nostru, ci al Republicii Moldova pentru care noi suntem bucuroși să oferim consultanță. Cred că sunt niște grupuri distincte care au criticat Programul Cetățenie prin Investiții. Există argumentele împotriva acestui program, care pot fi examinate. Pot să fiu de acord cu cetățenii Republicii Moldova, care exprimă opinia că cetățenia nu este de vânzare. Înțeleg acest punct de vedere. În special pentru Moldova, care este o țară relativ nou creată și care încă își structurează politicile sale naționale. Dar totuși majoritatea criticelor nu au venit de pe această poziție, nu a fost utilizat argumentul respectiv.

Eu înțeleg că majoritatea criticilor vin din contextul altor țări, unde au fost desfășurate programe similare și este un context pur politic. Şi în acest caz criticile nu sunt pe program, ci au origini din contextul politic național din Republica Moldova. Motivul din care eu menționez aceasta, rezidă din analiza faptelor ce au fost interpretate. A fost o lipsă de înțelegere a rolurilor și responsabilităților diferitor actori implicați în acest proces. Au fost critici din partea unor organizații care nu interacționează cu Henley & Partners, nu intereacționează și nu încearcă să înțeleagă opinia și a unor organizații internaționale care promovează aceste procese și nici cu autoritățile naționale care participă la acest program.

- Dar nu se întâmplă invers? Ați încercat să aveți un dialog cu organizațiile sau instituțiile ce critică acest program. De exemplu cu Transparency International, care a criticat dur acest program. Care sunt rezultatele?

- Am un respect deosebit față de Transparency International și ceea ce face ea pentru consolidarea și transparentizarea societății în lume.

Advertisement

Dar totuși Transparency International a făcut unele interpretări greșite ale faptelor. Ea a refuzat repetat de a interacționa cu Henley & Partners și cu organizații internaționale care promovează astfel de programe, ceea ce a dus la interpretarea eronată a acestor porgrame. În cazul acesta, filiala Transparency International din Moldova are deficit de extertiză tehnică la subiectul migrație prin investiție și operează cu un set generalizat de învinuiri, care le duce la interpretarea eronată și concluzii eronate la acest subiect.

- Spuneți că populația trebuie să cunoască avantajele acestui Program, precum și despre măsurile de minimizare a riscurilor care sunt implementate în cadrul lui. Totodată susțineți că țări dezvoltate, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Malta, Cipru, au implementat cu succes aceste programe. În același timp Moneyval, organismul de evaluare anti-spălare de bani al Consiliului Europei a emis un raport prin care a cerut Ciprului să facă mai multe pentru evitarea spălării banilor prin intermediul programului Golden Visa și a anunțat că va aplica procedurile de „monitorizare sporită”. Astfel, și în state din UE apar dubii privind astfel de programe. Cum comentați aceste lucruri?

- În primul rând Ciprul nu face parte din programele implementate de Henley & Partners. Niciodată nu am făcut consultanță pentru guvernul cipriot, dar Henley & Partners și colegii noștri din Consiliul Internațional de migrație prin investiții a consultat guvernele tuturor statelor ce vor astfel de programe în privința riscurilor.

În plus, există o diferență esențială a programului cipriot de cel din Moldova. Astfel, structura de verificare și monitorizare, așa-zisul due diligience, aplicată de Moldova este de ultima generație și a luat în calcul experiența altor țări, inclusiv a Ciprului pentru a crea un sistem ce ar evita riscurile menționate acum de Moneyval.

- Cum sunt acoperite aceste riscuri în cazul Moldovei? Or se vehiculează că ar putea obține cetățenie și persoane implicate în scheme ilegale, cu trecut criminal. În plus, nu este publicată lista persoanelor ce obțin cetățenia, așa cum face de exemplu Malta.

- Cred că faptul că numele nu e publicat se datorează riscurilor de securitate. Un investitor mare este supus riscului de răpire și țările de unde vine riscul de securitate este destul de iminent. De aceea ei nu vor să apară numele lor. Ceea ce face Malta e o altă abordare. Ei publică lista tuturor persoanelor ce au obținut cetățenia, atât prin grad de rudenie, cât și prin adopție, căsătorie, naturalizare, dar și prin investiție.

Un alt exemplu este Antigua și Barbuda din Caraibe, care publică cu regularitate, o dată la jumătate de an date agregate despre cetățenia prin investiții: numărul persoanelor, capitalul vărsat în economie, sectoarele din economie care au beneficait de investiții și țările de unde au venit aceste investiții. Aceasta dă un grad de transparență a procesului.

- Ați recomandat Guvernului să schimbe optica. De exemplu să publice informații precum face Antigua, ca să facă procesul mai transparent?

- Nu cunosc nimic despre aceasta.

- Au existat suspiciuni că în spatele acestui program sunt implicate persoane influente din conducerea Moldovei și din Emiratele Arabe Unite. Ce ne puteți spune la acest capitol?

- Lucrez în spațiul postsovietic din 1996. Vă imaginați că am văzut mai multe situații delicate în acești ani. Am fost însă plăcut suprins când am văzut structura procedurală ce ține de obținerea cetățeniei prin investiții, dar și structura fondului unde urmează a fi virați banii pentru investiții. Şi vreau să vă spun că modalitatea de structurare a fondului este făcută cu o atâta acuratețe, că este făcut pentru atragerea investițiilor de calitate. Fondul este creat și administrat conform cerințelor Camerei de comerț americane ale Mileniium Change Corporation, pentru a le da posibilitate unor oameni să circule liber într-un număra mai mare de țări în scop de afaceri.

- În spatele firmei MIC din Emirate se spune că ar sta chiar o rudă a emirului al EAU.

- Nu pot comenta asupra unor astfel de zvonuri, dar pot afirma cu certitudine că MCBI este construit temeinic din start pentru a crea valoare atât pentru stat, cât și pentru cetățenii Republicii Moldova.

- Unul dintre riscurile vehiculate este că programul ar putea afecta și regimul de călătorie fără vize cu UE. De altfel reprezentanți ai UE au atras atenția asupra unor astfel de riscuri.

- Declarațiile respective în privința programelor de cetățenie prin investiții, inclusiv cel din Moldova au fost făcute de Comisia Europeană precedentă. După alegeri, aceasta are o nouă componență și am văzut o deschidere mai mare față de companiile ce desfăloară programe de cetățenie prin investiție. De pildă Consiliul Internațional de migrație prin investiții a fost invitat pentru o prezentare în Comisia Europeană, ceea ce nu s-a întâmplat în trecut. Vedem o deschidere mai mare pentru a înțelege astfel de programe, atât la capitolul riscuri, cât și beneficii.

Asta ne-a permis să le transmitem mesajul că cetățenia prin investiții din Moldova se obține prin proceduri mai riguroase decât cele efectuate de state UE în procesul de acordare a vizelor Schenghen. Şi dacă Republica Moldova se angajează într-un dialog cu Comisia Europeană, le demonstrează rigorile de verificare, că sunt omise riscurile, aceasta este cea mai bună metodă de a elimina suspiciunile. Mai adăugăm că UE implementează programul ETIAS, care înregistrează toți doritorii ce vor să intre în spațiul UE. E un sistem suplimentar de verificare.

- Ce veți întreprinde mai departe, dacă programul se amână?

- Sunt investitori internaționali care au inițiat procedura de obținere a cetățeniei. Investițiile au fost făcute cu bună credință și față de 34 de persoane, care au depus dosarele și au făcut investițiile procedurile, trebuie duse până la capăt. În caz contrar, există riscuri reputaționale în ceea ce ține de atragerea investițiilor străine.

Cunoaștem că Guvernul a solicitat de la instituțiile de resort evaluarea riscurilor și de viabilitate a programului MCBI, că el au fost pregătite, dar nu cunoaștem conținutul, dar suntem ferm convinși că Programul este conceput și proiectat cu toate rigorile necesare scopului anunțat.

Aduce avantaje și capital necesar pentru investiții critice pentru țară, de exemplu în infrastructură. Astfel de programe sunt și în alte state, inclusiv în UE și aduce beneficii importante. Sistemul este axat pe prevenirea, decât pe spargerea lui. Potențial de a fi descoperit de autoritățile specializate din Moldova, fac calea respectivă mult mai dificilă, decât de exermplu obținerea cetățeniei României, Ungariei sau Italiei.

Şi uneori e mai ușor să obții documente ce confirmă că ai bunei născuți în aceste state, decât să treci verificările din cadrul MCBI. Părerea mea este că riscuri mai mari vin din legislația unor țări din UE, care au mai puține verigi de verificare a gradului de rudenie.

Şi încă un argument important! Numărul persoanelor ce pot obține cetățenia Moldovei prin acest program este limitat la 5.000 de persoane. Este ca petrolul: poate crea valoare, investiții, locuri de muncă, dar ca și petrolul se epuizează.Oportunitati