Am întrecut Albania! Moldova e pe locul 42, în topul celor mai bune destinații de afaceri din Europa

shadow
Marţi, 18.02.2020 06:54   1027
Cu un scor de 53,27 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 42, la coada clasamentului privind climatul de afaceri întocmit de Camera de Comerț Europeană (EuCham), în spatele unor state ca Azerbaijanul sau Kazahstanul.

Mai rău decât Moldova la acest capitol este doar în Rusia, Albania, Bosnia și Herțegovina și Ucraina.

Clasamentul EuCham analizează climatul economic din 46 de state europene, pe baza datelor privind ușurința de a face afaceri și percepția corupției, publicate de Banca Mondială și Transparency International.

Ţările scandinave, rămân cele mai bune detinații

Scorul EuCham dat unei țări este reflectat pe o scară de la 0 la 100, unde 0 reprezintă cea mai mică performanță și 100 reprezintă cea mai bună. Un scor scăzut poate fi un indiciu al existenței unor bariere economice, de luare de mită, lipsă de pedepse pentru corupție sau un guvern care nu răspunde nevoilor sociale.

Pe primele locuri în topul celor mai bune destinații de investiții din Europa se află statele din nordul continentului, în frunte cu Danemarca, care și-a păstrat poziția de lider, Suedia (în urcare cu un loc față de 2019), Norvegia (în coborâre cu un loc) și Finlanda (în stagnare).

Advertisement

Elveția a avansat o poziție și a intrat în Top 5, fiind urmată de Marea Britanie (în coborâre cu un loc), Germania, Olanda, Islanda și Austria (toate în stagnare).

La polul opus, Ucraina și Bosnia și Herțegovina au rămas cele mai puțin primitoare țări pentru oamenii de afaceri, fiind urmate de Albania (locul 44, în coborâre cu 2 poziții), Rusia (stagnare) și Republica Moldova, care a coborât o poziție față de ediția din 2019, până pe locul 42.

Saltul Armeniei

Dintre cele 46 de economii analizate, Armenia a consemnat cea mai semnificativă îmbunătățire față de anul trecut, urcând 6 poziții, până pe locul 33, în timp ce Macedonia a înregistrat cea mai mari scădere, pierzând 5 poziții, până pe locul 36.

Menționăm că România se află pe locul 32, Belarus - pe locul 29, Georgia - pe locul 18, iar Estonia pe locul 11.

EuCham este o instituție independentă, neguvernamentală, cu sediul în orașul Goriza, Italia, care reprezintă interesele companiilor naționale și internaționale ce operează pe continentul european și are drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri.

Concluziile formulate de instituția respectivă sunt distribuite tuturor membrilor EuCham și servesc drept avertismente pentru oamenii de afaceri și antreprenorii care intenționează să-și deschidă afaceri în una sau mai multe din statele incluse în tabel.Oportunitati