Moldova ar putea plăti milioane de euro, dacă este anulată legea privind cetăţenia prin investiţii

shadow
Luni, 17.02.2020 10:48   587
O eventuală anulare a Programului Cetățenie prin Investiție ar putea costa statul Republica Moldova circa 3,5 milioane de euro.

Pe 20 februarie 2020 expiră moratoriul instituit în privința Programului Cetățenie, iar Guvernul nu îl mai poate prelungi. Premierul Ion Chicu susține că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă acesta va continua sau nu.

„Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Și Parlamentul poate face acest lucru”, a declarat șeful executivului.

În caz de anulare a legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative, a menționat premierul, însă a evitat să spună despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde și va fi stabilită suma.

"O să evit să spun. Pentru că dacă se merge pe această cale, bineînţeles, o să fim atacaţi în instanţă, în arbitraj, care trebui să evalueze aceste despăgubiri.

Advertisement

Dacă vă amintiţi, vara trecută se vehicula o sumă de 3,5 milioane de euro, care sunt bani mari”, a precizat Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, până în prezent, cinci persoane au primit cetățenia Republicii Moldova prin investiţii.

"Pe contul deschis sunt în jur de 500 de mii de euro strânşi. Ei nu sunt investiţi, ei nu sunt cheltuiţi, stau pe acel cont. Mai sunt cereri depuse de 22 sau 25 de persoane, care urmează să fie examinate conform procedurii respective, dar mai departe depinde de decizia Parlamentului. Dacă se ia decizia de a anula legea, o să fie o cale de acţiune, iar în cazul în care se prelungeşte moratoriul pe dimensiunea parlamentară, va fi o altă cale de acţiune", a mai spus premierul.

La sfârşitul lunii iulie 2019, Parlamentul a introdus un moratoriu pentru programul de dobândire prin investiții a cetăţeniei Republicii Moldova. De asemenea, fosta coaliţie de guvernare, formată din PSRM şi blocul "ACUM", a votat în prima lectură abrogarea legii.

După ce termenul a expirat, în decembrie 2019, Guvernul a prelungit cu două luni moratoriul asupra programului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții.

Programul prevede ca străinii pot obţine cetăţenia ţării noastre, dacă vor contribui cu cel puţin 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

De notat că Programul a provocat numeroase critici și îngrijorări privind posibilitatea ca astfel să devină cetățeni ai Moldovei persoane cu un trecut dubios.Oportunitati