„Rezultatele nu sunt tocmai strălucite”. 415 kilometri de drumuri în 13 ani

shadow
Duminică, 16.02.2020 06:54   1142
Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a prezentat vineri, 14 februarie, proiectele de reabilitare și reconstrucție a drumurilor din Republica Moldova.

„Drumurile reprezintă un factor important pentru dezvoltarea economică și socială a țării, astfel Ministerul Economiei intenționează să lanseze lucrări de reabilitare a circa 460 kilometri de drumuri naționale finanțate din surse externe. Proiectele propuse pentru reabilitare sunt incluse în lista prioritară a drumurilor care face parte din Strategia de transport și logistică pentru perioada 2013-2022”, a declarat Anatol Usatîi.

415 kilometri în 13 ani

Ministrul a precizat că nu e vorba de lucrări ce vor fi efectuate în an acest an, ci în doi-trei ani.

Potrivit lui procesul de reabilitare a drumurilor naționale din surse externe a fost lansat încă în anul 2007 și de atunci fost reabilitate doar 415 kilometri. „Pentru o perioadă de 13 ani, rezultatele nu sunt tocmai strălucite”, a constatat Anatol Usatîi. 

El a făcut o prezentarea a drumurilor ce au fost reparate și a celor ce urmează, invitând companiile să participe la licitații.

Advertisement

Valoarea totală a lucrărilor ce ar urma să fie efectuate în acest an este estimată de minister la 6,6 miliarde de lei, iar pentru perioadă medie estimările se ridică la 15,3 miliarde lei.

„Invităm toate companiile de construcții interesate să participe în cadrul acestor proiecte de reabilitare a drumurilor. Mizăm pe o mediatizare cât mai activă din partea surselor media și pe un interes sporit din partea partenerilor externi de dezvoltare în continuare la distribuirea informației privind evoluția procesului de licitație și contractarea companiilor care vor efectua aceste lucrări”, a precizat ministrul Usatîi.

Licitații anulate

De notat că la o parte din lucrări licitațiile au fost deja anunțate, dar până la desemnarea câștigătorului mai este încă mult timp. De exemplu ultimul contract de lucrări de reabilitare a drumurilor din contul surselor externe, a fost adjudecat tocmai 8 luni în urmă.

De atunci au mai fost organizate câteva licitații, dar una de exemplu a fost anulată, iar la altele anunțate încă patru luni și ceva în urmă nu a fost încă decis câștigătorul.

Cu așa ritmuri este evident că în perioada următoare nu vom asista la rezultate strălucite. 

Lungimea totală a drumurilor publice din Republica Moldova este de 10.635 de kilometri,5.857 kilometri sunt drumuri naționale, iar aproape patru mii sunt drumuri raionale. La acestea se adaugă circa 30.000 de kilometri de drumuri comunale.Oportunitati