Companiile implicate în comerțul internațional au un nou punct de informare

shadow
Vineri, 14.02.2020 06:08   2296
Punctului de Informare pentru Comerțul Extern, lansat pe 11 februarie 2020 ca parte a Centrului Unic de Apel al Serviciului Vamal poate fi contactat non-stop, grație suportului oferit de Programul USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID).

Punctul de Informare pentru Comerț Extern face parte din Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal, recent reformat și renovat în conformitate cu cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene.

Dacă în trecut la el lucrau doar doi angajați și doar în orele de lucru, acum cei cinci funcționari pot oferi non-stop asistență în problemele ce țin de comerțul exterior și regimul vamal, atât pentru companiile și cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru persoanele din străinătate.

Un angajament al Republicii Moldova, îndeplinit grație asistenței USAID

„Apeluri erau foarte multe. Cu părere de rău nu toți reușeau să obțină informația necesară. Noi aveam în jurul la 300 de apeluri pe săptămână preluate de o singură persoană. Acum ne așteptăm la dublarea sau triplarea numărului de apeluri preluate, corespunzător și agenții economici vor avea răspunsuri de două trei ori mai multe”, a declarat Sergiu Burduja, directorul general al Serviciului Vamal.

Sergiu Burduja, directorul general al Serviciului Vamal: Sursa: customs.gov.md

Crearea unui astfel de punct de informare face parte din angajamentele, pe care Republica Moldova trebuia să le îndeplinească după semnarea Acordului OMC privind Facilitarea Comerțului și al Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA).

Advertisement

Deschiderea noului punct de informare nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Aceasta a oferit finanțare pentru procurarea echipamentelor moderne performante, a softului și modernizarea capacităților operaționale. S-a dorit nu numai modernizarea serviciilor tehnice, dar și schimbări la nivel de percepție și așteptări în societate.

„Una din schimbările pe care sperăm să le facem aici este schimbarea așteptărilor. Noi putem cumpăra calculatoare, soft-uri, să organizăm instruiri, noi putem face aceste lucruri și deja le-am făcut. Dar dacă m-ați întreba care este totuși obiectivul nostru, este o schimbare mică dar foarte importantă la nivel de așteptări în societate”, a declarat Douglas Muir directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Totodată, el a adăugat că „astfel, se vor crea, în primul rând, condiții mai bune pentru agenții economici, care vor avea posibilitatea să obțină răspunsuri operative non-stop la întrebările ce pot apărea în cadrul operațiunilor de export-import”.

Informații de specialitate din prima sursă

Punctul de Informare pentru Comerțul Extern este un instrument național de informare pentru agenții economici implicați în comerțul internațional, pentru autorități, dar și pentru alte părți interesate, care vor beneficia de informații sigure, din prima sursă, cu privire la legislația vamală, regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, acte permisive, regulile de trecere a mărfurilor și mijloacelor de transport peste frontieră etc.

În cadrul Centrul Unic de Apel +373 2278 8888, vor funcționa două linii telefonice specializate: una de informare, iar a doua - anticorupție.

Proiectul a fost implementat în cadrul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, care se desfășoară pe o perioadă de patru ani și are un buget total de peste 11 milioane de dolari.Oportunitati