10 cifre relevante din Bugetul pentru cetățeni

shadow
Joi, 13.02.2020 08:30   506
Ministerul Finanțelor a publicat Bugetul pentru cetățeni (pentru anul 2020) care prezintă bugetul într-un limbaj simplu, evidențiind caracteristicile sale importante, facilitând astfel înțelegerea bugetului și a informațiilor sale de bază pentru cetățenii de rând.

Potrivit documentului, obiectivele principale ale politicii bugetar-fiscale sunt: legislația fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice; măsuri de consolidare a veniturilor bugetare; corelarea cadrului de cheltuieli cu cadrul de resurse disponibile; promovarea utilizării eficiente a resurselor publice; asigurarea financiară a reformelor demarate; prioritizarea cheltuielilor operaționale și de întreținere ale autorităților pentru a asigura o mai bună alocare a resurselor pentru serviciile publice și programe de protecție socială.

Mold-street.com a selectat câteva cifre din Bugetul pentru cetățeni, care ne-au părut mai relevante pentru cetățeni.

7.953 lei pe lună – acesta va fi câștigul salarial mediu lunar brut al unui angajat din economia națională, susține Guvernul. El va crește cu circa 8,65% față de 2019, iar până în 2022 se va majora până la 9.328 lei.

Advertisement

9.037 lei pe lună va fi salariul mediu brut al unui angajat plătit din bugetul de stat. Acesta va fi cu circa 13% mai mare decât salariul mediu pe economie.

22,81 miliarde de lei va aduce la bugetul public TVA, ceea ce reprezintă circa 33% din toate veniturile planificate. Este, astfel, principala sursă de venit și la care contribuim cu toții. De exemplu, ați cumpărat produse în valoare de 200 de lei. Din această sumă, 33,34 lei sunt direcționați spre asigurarea cheltuielilor bugetare prin intermediul TVA.

25,5 miliarde de lei vor merge pentru protecția socială, adică 33% din cheltuielile planificate în buget.

14 lei este acciza plătită de consumator pentru fiecare pachet de țigări cu filtru.

4,5 lei din prețul unui litru de benzină reprezintă acciza. În cazul motorinei, se achită 2,08 lei per litru.

768.316 este numărul persoanelor care primesc pensii. Din acestea 528.000 primesc pensii pentru limita de vârstă, iar mărimea medie lunară este de 1.942,10 lei.

6.048,8 milioane lei sunt preconizați pentru lucrări de reabilitare și întreținere a drumurilor. Majoritatea banilor urmează să vină din surse externe, incluisv BERD, BEI, Banca Mondială, Rusia, Belarus.

9,3 miliarde lei este valoarea împrumuturilor de stat externe, care sunt planificate a fi valorificate în 2020. În consecință, datoria de stat la finele anului ar putea urca la circa 67,5 miliarde de lei.

1,95 miliarde lei sunt cheltuielile planificate în 2020 pentru serviciul datoriei, care include achitarea dobânzii și comisioanelor aferente.Oportunitati