Ministerul Economiei susține că decizia SUA nu va afecta exporturile Moldovei

shadow
Miercuri, 12.02.2020 14:10   884
Decizia Reprezentanței Comerciale a Statelor Unite ale Americii privind actualizarea listei țărilor slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în contextul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind subvențiile și măsurile compensatorii nu va afecta relațiile economice bilaterale dintre Republica Moldova și SUA.

Potrivit Ministerului Economiei, modificările aprobate de către SUA, în vigoare din 10 februarie 2020, reprezintă o ajustare a legislației interne, care exclude un șir de țări (Albania, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Montenegro, Macedonia, Ucraina), printre care și Republica Moldova din lista țărilor în curs de dezvoltare, considerată pentru aplicarea prevederilor Acordului privind subvențiile și măsurile compensatorii a OMC.

Documentul menționat prevede o serie de măsuri preferențiale pentru țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în procesul de lansare a unor investigații în cadrul Acordului OMC.

Advertisement

Luând în considerare volumul mic al exporturilor Republicii Moldova orientate către piața SUA, precum și ținând cont de faptul că Republica Moldova nu utilizează subvenții la export și oricare alte subvenții interzise, iar probabilitate includerii Republicii Moldova în cadrul unor investigații SCM, conform practicii anterioare, este minimă, modificarea respectivă nu va avea impact economic asupra exportatorilor țării noastre.

Totodată, atragem atenția asupra faptului că acțiunile menționate supra nu au careva repercusiuni asupra regimului comercial preferențial acordat în mod unilateral de către SUA Republicii Moldova în baza GSP, susține MEI.

Menționăm că exporfturile în SUA se ridică la peste 20 milioane de dolari, iar importurile la mai puțin de 20 milioane de dolari.Oportunitati