Banca Națională a ridicat regimul de intervenție timpurie de la Moldindconbank

shadow
Marţi, 11.02.2020 12:34   656
Regimul de intervenție timpurie la Moldindconbank, instituit pe 20 octombrie 2016, a fost ridicat. O decizie în acest sens a fost luată pe 10 februarie, cu vot unanim, de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Victor Cibotaru, care a fost desemnat de BNM ca administrator temporar, a revenit la mandatul său de vicepreședinte.

Potrivit BNM, Moldindconbank își reia activitatea independentă în regim normal, fiind restabilită pe deplin funcționalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit functional pe 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere este functional de astăzi.

Regimul de intervenție timpurie a fost instituit la Moldindconbank în octombrie 2016, după ce la instituție s-au constatat activități concertate a unui grup de persoane, care deținea o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii, fără permisiunea BNM.

Pachetul ar fi aparținut lui Veaceslav Platon, care controla banca prin mai multe persoane interpuse. Anterior Moldindconbank s-a aflat timp de un an și ceva în regim de supraveghere a BNM.

Advertisement

În perioada intervenției timpurii, activele Moldindconbank s-au majorat cu 20,8% și au ajuns până la 18.44 miliarde lei. Totodată, activele neperformante au scăzut anul trecut cu 748 milioane lei. În același timp, a crescut credibilitatea băncii. În 2019 depozitele s-au majorat cu 7,5% sau cu 989 milioane lei, constituind la finele anului trecut 14 miliarde de lei. 

Decizia BNM de ridicare a regimului de intervenție timpurie a fost determinată și de faptul că banca și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activității de creditare prescrise de Banca Națională.

Pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank a fost procurat în martie 2019 de către Doverie Invest din Bulgaria, care anul trecut și-a majorat cota până la 77,6% din capital. Din luna decembrie, banca are un nou Consiliu de Administrare. Dintre cei cinci membri, doar unul este moldovean.

Mai adăugăm că Moldindconbank este a doua ca mărime instituție financiară din Republica Moldova. Banca a înregistrat în 2019 un profit de peste 678 milioane lei, cu 35,6% mai mare decât în 2018.Oportunitati