SUA elimină preferințele comerciale acordate Moldovei și altor state în curs de dezvoltare

shadow
Marţi, 11.02.2020 11:59   2376
Administrația Statelor Unite modifică o prevedere din legile americane privind remedierea schimburilor comerciale, pentru a facilita sancționarea a aproximativ 20 de așa-numite țări în curs de dezvoltare, precum China, India, Africa de Sud, dar și Republica Moldova sau România.

În acest sens luni, 10 februarie 2020, Oficiul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite (USTR) a emis o notificare în Registrul federal care actualizează lista țărilor desemnate ca în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate, în conformitate cu legile privind taxele contravaloare ale Statelor Unite.

Tratamentul diferențiat este eliminat

Potrivit Oficiului, legea federală specifică un anumit tratament diferențiat pentru importurile din țările în curs de dezvoltare sau cel mai puțin dezvoltate și obligă USTR să actualizeze periodic informația.

Agenția Bloomberg notează că aceasta reduce pragul de declanșare a unei investigații a Statelor Unite cu privire la națiunile, care dăunează industriilor americane cu exporturi subvenționate în mod nedrept.

Lista include: Albania, Argentina, Armenia, Brazilia, Bulgaria, China, Columbia, Costa Rica, Georgia, Hong Kong, India, Indonezia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Malaezia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Tailanda, Ucraina și Vietnam.

USTR a declarat că decizia de a revizui metodologia țării în curs de dezvoltare pentru investigarea taxelor compensatorii a fost necesară, deoarece orientările anterioare ale SUA - care datează din 1998 - „sunt acum învechite”.

Advertisement

Trump: și SUA este țară în curs de dezvoltare

Dezvoltarea marchează o îndepărtare notabilă de la două decenii de politică comercială americană în ceea ce privește țările în curs de dezvoltare, care ar putea duce la sancțiuni mai stricte pentru unii dintre principalii exportatori din lume.

Această mișcare reflectă, de asemenea, frustrarea președintelui Donald Trump că economiile mari precum China și India au voie să primească beneficii comerciale preferențiale ca națiuni în curs de dezvoltare la Organizația Mondială a Comerțului, susține Bloomberg.

Aminitim că în timpul vizitei sale la Davos, Elveția, luna trecută Trump a declarat că OMC nu a tratat America în mod corect. „China este privită ca o națiune în curs de dezvoltare. India este privită ca o națiune în curs de dezvoltare. Nu suntem priviți ca o națiune în curs de dezvoltare. În ceea ce mă privește, suntem și noi o națiune în curs de dezvoltare.”

Scopul preferințelor speciale acordate în cadrul OMC pentru țările în curs de dezvoltare este de a ajuta țările sărace să reducă sărăcia, să genereze locuri de muncă și să se integreze în sistemul comercial global.

Singapore și Coreea de Sud beneficiau de preferințe comerciale

În conformitate cu normele OMC, guvernele trebuie să încheie investigațiile privind taxele compensatorii în cazul în care valoarea subvenției străine este de minimis, care este în mod normal definită ca sub 1% ad valorem. Dar regulile OMC furnizează un standard diferit pentru așa-numitele țări în curs de dezvoltare, care solicită anchetatorilor să încheie investigarea taxelor, dacă valoarea subvenției este mai mică de 2% ad valorem.

Administrația Trump a căutat să pună capăt acestor preferințe speciale pentru națiunile care se încadrează în anumite categorii, precum cele care sunt membre ale unor cluburi economice globale precum Grupul celor 20, OCDE sau care sunt clasificate drept națiuni cu venituri mari de către Banca Mondială. 

Mai multe țări au fost deja de acord să renunțe la drepturile țărilor în curs de dezvoltare în viitoarele negocieri comerciale, inclusiv Brazilia, Singapore și Coreea de Sud, scriu cei de la Bloomberg.Oportunitati