Fondatorul companiei de construcții Glorinal reținut de CNA

shadow
Luni, 10.02.2020 14:19   1624
Vasile Chirică, fondatorul companiei de construcții Glorina din Chișinău, a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență.

Acesta este bănuit că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat, pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Potrivit CNA, în fapt, omul de afaceri ar fi susținut că are influență asupra responsabililor din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică și că-i poate determina să urgenteze recepționarea lucrărilor, efectuate la blocul din strada Mihail Sadoveanu 15/1, chiar dacă acestea încă nu erau finalizate, fiind depistate numeroase încălcări. Pentru serviciile sale, acesta ar fi pretins de la denunțător 1.500 de euro.

Fiind audiat de procurori, bănuitul și-a recunoscut vina pe deplin, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească țara și să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

Advertisement

În acest caz, a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar dacă va fi găsit vinovat, omul de afaceri riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă penală, potrivit Centrului Nașțional Anticorupție.

Menționăm că două luni în urmă, la compania Glorinal, cât și în alte locații au fost desfășurate percheziții în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie, atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani.

Acțiunile de urmărire penală au fost pornite la sesizarea părților vătămate. Per total, prejudiciile preliminare erau estimate la peste 15 milioane lei, anunța Procuratura Generală. 

De notat că proprietari ai companiei Glorinal SRL este omul de afaceri Vasile Chirica cu 95% și Sergiu Vîrlan - cu 5%. Compania a beneficiat anterior de numeroase contracte cu statul și are în prezent datorii de circa 14,7 milioane lei față de bugetul de stat și cel local.

La altă companie afiliată familiei Chirica și care, la fel, era în procedură de insolvență, Glorina Imobil, deținută de Natalia Chirica, datoriile față de buget sunt de peste un milion de lei.Oportunitati