Legea lui Dudnic a fost anulată. Primă de asigurare mai mică pentru obiectivele periculoase

shadow
Vineri, 07.02.2020 06:17   3015
Parlamentul a aprobat, în două lecturi, un proiect pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop revenirea la normele Legii privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, existente până la modificarea acesteia la finele anului 2018, la propunerea deputatului democrat Corneliu Dudnic.

Prin revenirea la normele vechi, se urmărește minimizarea impactului nefast asupra industriilor din sectorul real al economiei naționale, susține autorul proiectului, deputatul Igor Munteanu, de la fracțiunea ACUM Platforma DA.

A fost redusă mărimea sancțiunilor

În special, autorul a propus ca suma de răspundere pentru eventualele prejudicii se va stabili în baza rezultatelor evaluării riscului, iar la transportarea substanțelor periculoase prin localități mărimea sumei asigurate se va stabili pornind de la prejudiciile maxime posibile în caz de avarie și/sau de accident al mijlocului de transport.

De asemenea, mărimea sancțiunilor va fi redusă la 15-30 de unități convenționale pentru persoane cu funcții de răspundere, cu amenda aplicată persoanei juridice care să fie de 48-60 de unități contravenționale.

Se mai prevede că în termen de 9 luni de la publicarea noilor prevederi legale, Guvernul va adopta actele normative privind reglementarea mecanismului de stabilire a sumelor asigurate, în funcție de riscurile specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase.

Pe de altă parte în expertiza anticorupție, CNA susține că proiectul promovează "interesele întreprinderilor care dețin obiecte industriale periculoase", prin micșorarea cuantumului sumei asigurării obligatorii de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectului industrial periculos.

Advertisement

La fel ar fi promovate și interesele unor asigurători "cu privire la posibilitatea participării la raporturile contractuale de asigurare obligatorie de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectelor industrial periculoase".

Cum democrații au majorat de 40 de ori costul primei de asigurare

Amintim că la finele lunii noiembrie 2018, la inițiativa deputatului democrat Corneliu Dudnic, Parlamentul a adoptat o serie de modificări la Legea 116/2012 cu privire la securitatea obiectelor industrial periculoase,

În consecință de la finele lunii martie 2019, proprietarii de obiective industriale periculoase sunt obligați "să dețină și să asigure valabilitatea neîntreruptă a contractului de asigurare obligatorie de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectului industrial periculos și să prezinte organului de control și supraveghere tehnică de stat în domeniul securității industriale polița de asigurare respectivă valabilă”.

Totodată deputații au decis că mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește după cum urmează:

  • a) pentru obiectele industriale periculoase din categoria I de pericol – 100 de milioane de lei;
  • b) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a II-a de pericol – 50 de milioane de lei;
  • c) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a III-a de pericol – 20 de milioane de lei;
  • d) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a IV-a de pericol – 5 milioane de lei.

În prima categorie intră doar terminalele navale și feroviare de hidrocarburi gazoase lichefiate și gaze comprimate.

Categoria II acoperă însă domenii foarte largi: de la rețele de benzinării și conducte de gaze, la mori, elevatoare, oloinițe, depozite de păstrare a făinii fără ambalaj, secții de colectare a produselor cerealiere, de producere a crupelor sau secții de uscare și ambalare a zahărului etc.

Astfel dacă o companie petrolieră și-a asigurat toată rețeaua de circa 80 de benzinării pentru un eventual prejudiciu de 50 milioane lei, achitând o primă de exemplu de circa 250.000 de lei (suma este una ipotetică n.r.), apoi aceeași suma urmă să o achite și firma ce deține o singură benzinărie.

La fel și în cazul unei mori de la țară, care macină grâu sau porumb: conform  legii mărimea sumei asigurării de răspundere este de 50 de milioane de lei.

Modificările au provocat nemulțumirea oamenilor de afaceri, care s-au arătat surprinși și stupefiați de aceste inovații, susținând că nimeni nu i-a informat despre aceste schimbări care au impact semnificativ asupra activității lor.

Or, pe lângă creșterea de circa 30-40 de ori a sumei asigurării, au fost prevăzute și sancțiuni mai dure pentru lipsa contractului de asigurare.Oportunitati