Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri suspectat că ar avea dublă identitate. Reacția acestuia

shadow
Joi, 06.02.2020 19:50   1986
Președintele Igor Dodon declară că, după Vladimir Plahotniuc, a doua persoană care deține ilegal dubla identitate a Republicii Moldova este omul de afaceri Vaja Jhashi, care deține și gestionează grupul Trans-Oil.

„Am primit informație oficială de la Servicii că sunt două persoane, care în opinia SIS-ului și a altor structuri, au obținut a doua identitate ilegală. Am spus că unul este Plahotniuc, dar a doua persoană nu am numit-o. Astăzi pot să vă spun că a doua persoană nu este Serghei Iaralov, dar este Vaja Jhashi”, a declarat Igor Dodon în emisiunea "Președintele răspunde".

"Președintele putea fi indus în eroare"

De cealaltă parte, grupul Trans-Oil a difuzat deja două comunicate de presă, în care neagă că Vaja Jhashi ar deține dubla identitate a Republicii Moldova și declară că nu este prezentată nicio probă care ar confirma informația respectivă. 

Astfel în primul comunicat, Trans-Oil declară mincinoase informațiile difuzate de mass-media privind dubla identitate a lui Vaja Jhashi. 

După apariția declarației lui Igor Dodon în emisiunea "Președintele răspunde", serviciul de presă a mai difuzat un comunicat în care compania admite că "Președintele putea fi indus în eroare".

Advertisement

"În legatură cu aceasta, solicităm organelor abilitate să prezinte Președintelui informație veridică. În caz contrar vom fi nevoiți să apelăm la toate căile legale pentru apărarea reputației. Suntem îngrijorați de campania care se desfășoară în ultima perioadă cu scopul discreditării proprietarului holdingului și ne rezervăm dreptul ca, după o analiză minuțioasă a situației, să expunem public concluziile și să dăm nota corespunzătoare lucrurilor care se întâmplă", este menționat în comunicatul de presă al Trans-Oil.

Controlează cel mai mare grup agro-industrial

Vaja Jhashi este un milionar de origine georgiană, care deține atât cetățenia Republicii Moldova, cât și pe cea a Rusiei și Statelor Unite.

El este proprietar al Trans-Oil Group (Aragvi Holding International Ltd.), ce înglobează peste 20 de companii din Moldova, Ucraina, Elveția, Georgia, Cipru și Irlanda, și care se autodeclară cel mai mare holding agro-industrial din Moldova. În ultimul an financiar finalizat pe 30 iunie 2019, a avut o cifră de afaceri de 552,3 milioane de dolari (circa 10 miliarde de lei).

Vaja Jhashi a figurat anterior drept membru al Consiliului de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată și condusă de fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Procuratura Anticorupție a confirmat anterior că a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Vladimir Plahotniuc, a celui de-al doilea pașaport al Republica Moldova, cu o altă identitate - Vladislav Novak.

Totodată, portalul anticorupție.md a scris că și Serghei Iaralov, un alt lider democrat și apropiat al lui Plahotniuc ar fi obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova. Serghei Haikin este cel de-al doilea nume al lui Serghei Iaralov.Oportunitati