A fost pus sechestru pe bunuri de 1,45 miliarde lei ale 45 de persoane implicate în frauda bancară

shadow
Joi, 06.02.2020 14:55   3556
În cadrul investigării fraudei bancare, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a identificat și indisponibilizat, prin aplicarea sechestrului, bunuri în valoare totală de 1,45 miliarde lei.

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), sechestrele au fost aplicate în cadrul investigațiilor financiare paralele desfășurate de ARBI în baza a 8 delegații ale procurorilor, în privința a 38 de persoane fizice și 7 persoane juridice.

Răspunsuri din 64 de jurisdicții

De asemenea, în cadrul unei ședințe cu reprezentanții Direcției Generale pentru afaceri economice și financiare din cadrul Comisiei Europene (DG ECFIN), ARBI a prezentat informații, care țin de cooperarea cu instituții de peste hotare în vederea identificării bunurilor infracționale.

Aceasta a menționat suportul operativ și schimbul rapid de date prin platformele SIENA (Europol) și Interpol. Prin aceste canale, ARBI a expediat solicitări în 36 jurisdicții (Europol) și 47 jurisdicții (Interpol), primind deja răspunsuri de la 64 de jurisdicții.

Advertisement

Menționăm că investigarea fraudei bancare decurge lent, ceea ce a generat mai multe critici și suspiciuni că aceasta ar fi sabotată.

De investigarea fraudei se ocupau doar 6 procurori

Bunăoară, procurorul general, Alexandr Stoianolgo, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că în anii 2016-2019 în dosarul fraudei bancare, investigațiile au fost realizate de un grup în care au fost incluși doar 6 procurori.

În același timp "într-o cauză pornită neîntemeiat pe un pretins fapt de spălare de bani, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a dispus formarea unui grup de urmărire penală, format din tocmai 45 de persoane (19 procurori și 26 ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații)".

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în prima lună a anului 2020 cele trei bănci implicate direct în frauda bancară (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) au reușit să ramburseze doar aproximativ 10 milioane lei, din creditul de urgență de circa 14 miliarde lei, acordat de BNM sub garanția Guvernului în 2014-2015.

Astfel, până pe 31 ianuarie 2020 au fost rambursate 2.407,3 milioane lei, din care: 1,386 miliarde lei – de Banca de Economii, circa 700 milioane lei – de Banca Socială și aproape 322 milioane lei – de Unibank, arată un raport al Ministerului Finanțelor.



Oportunitati