Când Moldova va renunța la dolar și va trece la euro la calcularea cursului oficial de schimb

shadow
Vineri, 11.01.2019 11:02   1677
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu susține într-un răspuns dat pentru Mold-Street.com că euro ar putea deveni moneda de referință în calcularea cursului de schimb valutar al leului, în locul dolarului, dar nu spune când ar putea să se întâmple aceasta.

În cadrul unui interviu dat de noul guvernator al BNM pentru mai multe surse mass-media, Mold-street a întrebat dacă autoritatea bancară are o strategie de trecere de la dolar la euro la stabilirea cursului de schimb și care sunt factorii ce împiedică acest pas.

"Banca Națională monitorizează tendințele respective și analizează subiectul ținând cont de faptul că în ultimii ani s-au intensificat decontările în euro pe fondul creșterii schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană, a investițiilor străine directe și a transferurilor de mijloace bănești din spațiul european în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova.

Deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens, deoarece în comerțul extern, deși într-o proporție tot mai mică, predomină cumulativ utilizarea USD și a valutelor cu o corelație înaltă la dolar.

Advertisement

Totodată, majoritatea piețelor internaționale, inclusiv a resurselor energetice folosesc dolarul SUA ca valută de referința.

Schimbarea valutei de referință are și efecte asupra mai multor instituții ale statului. O astfel de decizie va fi luată numai după consultări largi pentru a identifica și a diminua riscurile legate de o astfel de tranziție", a răspuns Octavian Armașu.

De notat că de mai mulți ani, se vorbește despre faptul că euro va lua locul dolarului la calcularea cursului oficial, inclusiv la Banca Națională s-a discutat despre această intenție. În 2017 a existat chiar și un proiect în acest sens, dar BNM a renunțat, ca urmare a faptului că unele estimări arătau că acest pas ar putea lovi dur unele sectoare ale economiei naționale și putea favoriza o apreciere și mai mare a leului față de dolar.

Totuși calcularea cursului de schimb valutar al leului în raport cu euro va fi una dintre cele mai importante mișcări de pe piața valutară în viitorul apropiat.

Mișcarea este importantă și în contextul în care Republica Moldova și-a declarat că vrea să se integreze în spațiul european.

Citiți și:

Demisia lui Sergiu Cioclea de la BNM ar putea avea efecte asupra economieiOportunitati