Echipa de experți a FMI spune că va continua dialogul cu autoritățile din Moldova

shadow
Joi, 20.09.2018 19:50   1143
Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan și-a încheiat vizita la Chișinău din perioada 13-20 septembrie 2018.

"În cadrul vizitei, am discutat cu autoritățile executarea bugetului pentru anul 2018, planurile legate de bugetul pentru anul 2019 și implementarea reformelor în sectorul financiar.

De asemenea, am discutat și pachetul legislativ ce prevede un șir de inițiative fiscale, amnistia de capital și amnistia fiscală, aprobate recent, inclusiv necesitatea unor măsuri pentru consolidarea guvernanței, îmbunătățirea disciplinei fiscale, asigurarea în continuare a stabilității finanțelor publice și reducerea caracterului regresiv al sistemului fiscal.

Advertisement

Am convenit cu autoritățile să menținem un dialog activ în perioada ce urmează, în contextul implementării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă)."

Reprezentanța FMI face o precizare cu privire la concluziile preliminare făcute în urma vizite și spune că rezultatele acestei vizite nu vor fi discutate la ședința Consiliului de Directori Executivi ai FMI. 

În același timp Guvernul anunță că în urma evaluării situației macroeconomice din țara noastră, a sectorului financiar-bancar, dar și a politicilor bugetar-fiscale, experții FMI au venit cu o serie de recomandări.

Astfel, în următoarea perioadă, autoritățile își vor concentra eforturile asupra consolidării politicilor în domeniul bancar, asigurării creșterii economice și sporirii veniturilor la buget, precum și adoptării Legii privind Comitetul Național de Stabilitate Financiară.Oportunitati