Datoria publică a Republicii Moldova ar putea fi mult mai mare decât se anunță

shadow
Joi, 23.08.2018 06:41   1795
În luna iulie 2018, datoria de stat internă și externă a Republicii Moldova s-a majorat cu aproape 390 de milioane lei și a ajuns la nivelul de 51,316 miliarde lei, arată date ale Ministerului Finanțelor. În același timp datoria ar putea fi mult mai mare, se constată într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI)

Creșterea vine după ce în primul trimestru al acestui an datoria de stat s-a redus cu aproape 710 milioane lei, iar în trimestrul doi cu încă 24 de milioane lei.

Cel mai tare a crescut datoria de stat externă

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor în luna iulie cel mai tare a crescut datoria de stat externă, cu aproape 44 milioane de dolari și a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie - 1,714 miliarde de dolari.

Citiți și:

Un nou record pentru Moldova! Datoria externă a trecut de 7,2 miliarde dolari

În același timp de la începutul anului creșterea este mai mică - cu doar 13 milioane dolari. Recalculată în lei, datoria de stat externă chiar s-a diminuat semnificativ - cu circa 668 milioane lei.

Spre deosebire de fluctuațiile datoriei de stat externe, datorate în special aprecierii leului, cea internă este în creștere continuă. 

Astfel de la începutul acestui an aceasta s-a majorat cu 324 milioane lei, iar într-un an cu aproape 1,38 miliarde lei, adică cu peste 6%.

Datele Ministerului Finanțelor mai relevă că de la începutul anului pentru serviciul datoriei de stat (dobânzi și comisioane) s-au cheltuit peste 820 milioane lei, din care 75% pentru cea internă.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Evoluții și startup-uri   Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati