Creștere spectaculoasă a investițiilor din România [SONDAJ]

shadow
Joi, 16.08.2018 06:59   3010
Numărul total al întreprinderilor cu capital străin înregistrate în Republica Moldova la data de 1 august 2018 a constituit 11.302, în creștere cu doar 132, adică 1,1%, arată datele statistice ale Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP).

Cele mai multe companii străine au capital ce provine din România, 1.746 la număr, sau 15,4% din totalul întreprinderilor străine care activează în țara noastră. 

Investițiile din Olanda scad, cele din România cresc

Pe locul doi se situează Italia cu 1.391 întreprinderi înregistrate, urmează Turcia cu 1.302 firme și Ucraina cu 1.154. Acestea sunt urmate de Federația Rusă, Germania, SUA, Israel și Cipru.

Citiți și:

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău sub semnul întrebării. Transgaz nu are bani

În același timp, Olanda se menține pe prima poziție după volumul investițiilor în capitalul social.

Advertisement

Astfel cele 178 de companii cu capital olandez au investit în țara noastră circa 2.402 milioane lei, în scădere cu 240 milioane lei, sau cu circa 9%.

Peste 1.732 de milioane de lei au investit întreprinderile italiene, iar 1.919 milioane lei cele din Cipru, potrivit ASP.

În aceeași perioadă capitalul investit de firmele românești a crescut cu circa 25% și a trecut de un miliard și jumătate lei, în timp ce al celor din Federația Rusă de abia trece de un miliard de lei, fiind în scădere cu aproape 6%.

Peste 50% din companii se ocupă cu comerțul

Potrivit datelor ASP, 30% din companiile înregistrate în țară au declarat ca gen de activitate comerțul cu ridicata, 23% - comerțul cu amănuntul, iar 12% - industria prelucrătoare.

În agricultură s-au lansat 6% din întreprinderi, iar în transport și comunicații - 5%. Companiilor care au declarat ca gen de activitate tranzacțiile imobiliare sau hoteluri și restaurante le revine câte 4%. Celor care și-au propus să desfășoare activități financiare sau construcții le revine câte 2%.

Datele statistice mai arată că 66% din întreprinderi au fost înregistrate în Capitală. În primele șapte luni ale anului curent în subdiviziunile ASP au fost înregistrate 3.585 de întreprinderi noi.

Citiți și:

Competiția pentru investiții în Europa de Est devine dramatică



Oportunitati