O tranzacție secretă și două publice între Moldovagaz și Gazprom

shadow
Luni, 25.06.2018 07:50   8317
După ce s-a întâlnit la Chișinău cu premierul Filip, vicepreședintele Gazprom Valeri Golubev a fost pe 21 iunie 2018 și la Tiraspol, unde după o întâlnire cu liderul separatist Vadim Krasnoseliski, a făcut câteva declarații referitor la viitorul livrărilor de gaze și relațiile cu Republica Moldova.

Potrivit lui Golubev, discuțiile de la Tiraspol s-au axat pe două chestiuni importante. Prima este necesitatea reorganizării și divizării Moldovagaz, în conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova și directivelor UE, în special care se referă la Pachetul Energetic III.

Pentru ce se pregătește Gazprom

"Termenul de implementare a acestor prevederi este 1 ianuarie 2020 și noi ne ocupăm de asta", a precizat oficialitatea de la Gazprom, care a promis că aceste cerințe vor fi îndeplinite.

Citiți și:

Moldovagaz a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa și cea a Moldovei

A doua chestiune este faptul că ce se va întâmpla după 31 decembrie 2019, când va expira contractul de tranzit a gazelor rusești pe teritoriul Moldovei. "Am discutat tactica de acționare în aceste condiții, care coincid și cu expirarea contractului de tranzit pe teritoriul Ucrainei", a declarat Golubev după întâlnirea cu liderul de la Tiraspol.

Vizita emisarului de la Gazprom, care a lipsit de la Adunarea Generale a Acționarilor Moldovagaz, generează câteva semne de întrebare privind viitorul relațiilor cu gigantul rus, care anterior se opunea categoric unei implementări a cerințelor Pachetului Energetic, pentru că acesta ar afecta investițiile Gazprom în Moldova.

Trei tranzacții în iunie 2017

Nu este exclus că în cadrul vizitei să fi fost puse la punct și unele tranzacții/acorduri între Gazprom și Moldovagaz referitor la aceste chestiuni. Așa s-a întâmplat un an în urmă, când în iunie 2017 Gazprom a semnat trei tranzacții cu întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, din care una este secretă, potrivit unor note informative ale gigantului rus.

Toate aceste trei tranzacții au fost aprobate de conducerea Gazprom încă în iunie 2017, dar au valabilitate până în anii 2019-2020.

Astfel pe 26 iunie 2017, Consiliul de Directori al Gazprom a aprobat acordul prin care în trimestrul I din 2017 prețul gazelor livrate Republicii Moldova în condiții DAP (Incoterms 2010) la hotarul moldo-ucrainean, ca plată de către Gazprom pentru serviciile de tranzit de gaze prin teritoriul Republicii Moldova către alte țări gaze sport prestate de Moldovagaz va fi de 146,75 de dolari pentru o mie de metri cub.

În decizie se preciza că prețul de bază de livrare a gazelor în anul 2017, a fost stabilit la valoarea de 146,75 dolari, dar care urmează să fie precizat în prima lună de livrare, în conformitate cu contractul "№ 2ГМ-11" din 31 decembrie 2010, semnat de Gazprom și Moldovagaz privind condițiile de tranzit de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova în 2011-2016.

Potrivit documentului, prețul gazelor livrate Republicii Moldova în condiții DAP (Incoterms 2010) la hotarul moldo-ucrainean în 2018-2019, va fi stabilit anual printr-un act adițional la contract. Prin acest Acord conducerea Gazprom mai aprobă prelungirea termenului de valabilitate până la 31 decembrie 2019 a contractului de tranzit și stabilește volumul transportului de gaze pentru perioada 2017-2019 la circa 50,7 miliarde metri cubi de gaze.

Al doilea contract din iunie 2017 se referă la stabilirea volumului de gaze pe care se angajează să îl livreze Gazprom companiei Moldovagaz, iar ultima să îl achite. 

Acest volum a fost stabilit la 8,737 miliarde metri cubi pentru anii 2017-2019, dar care poate fi modificat prin acordul părților, luând în considerare nevoile pieței și cererea consumatorilor din Republica Moldova.

Totodată se specifica că părțile au ajuns la un acord că volumul total al aprovizionării cu gaze în condițiile DAP (Incoterms 2010) frontiera moldo-ucraineană pentru consumatorii din Republica Moldova, inclusiv pentru OOO Tiraspoltransgaz, în 2017, nu va depăși 2,876 miliarde de metri cubi.

Cea de-a treia tranzacție, este un Acord de confidențialitate între Gazprom și Moldovagaz și se referă la protecția informațiilor ce constituie secret comercial, în scopul desfășurării activităților în cadrul companiei Moldovagaz, care este o afacere comună a Gazprom cu Guvernul Moldovei.

În decizie se face referință iarăși la contractele din 29 decembrie 2006 nr. 1ГМ-07-11 și din 31 decembrie 2010 № 2ГМ-11 între Moldovagaz și Gazprom, dar nu se menționează despre ce fel de informații e vorba.

Prețul mediu al gazelor livrate în 2017 

De notat că în anul 2017, Gazprom a livrat în Republica Moldova, inclusiv regiunea seperatistă, un volum de 2,7 miliarde de metri cubi de gaze în valoare de 18,06 miliarde de ruble, sau circa 313,59 milioane de dolari (conform cursului de 57,6 ruble pentru un dolar, indicat de Gazprom). Astfel ar rezulta un preț mediu de livrare de doar 116,14 dolari pentru o mie de metri cubi.

Care a fost prețul real achitat de Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, nu este clar în condițiile în care ANRE și Moldovagaz nu fac publice informațiile privind volumele livrărilor și prețul la gaze.

Singurele date disponibile sunt pentru primul semestru al anului 2017, care arată un preț mediu de import de circa 150 de dolari pentru o mie de metri cubi. Adică cu aproape 30% mai scump decât indică Gazprom.

Pentru comparație, în anul 2016 Gazprom a livrat în Moldova, trei miliarde de metri cubi de gaze în valoare de 24,85 miliarde ruble rusești, sau 404,64 milioane dolari.

Totodată Gazprom precizează că în anul 2017 a achitat întreprinderii Moldovagaz 3,5 miliarde de ruble rusești, sau circa 60,75 de milioane de dolari pentru serviciile de tranzit. Comparativ cu anul 2016 veniturile din tranzit s-au majorat cu 1,6 milioane de dolari.

Acționarul principal al furnizorului de gaze Moldovagaz este gigantul Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Guvernul Moldovei are 35,33%, 13,44% din acțiuni revin autorităților de la Tiraspol, iar 1,2% aparțin unor persoane fizice.

Citiți și:

Cum Moldovagaz boicotează deciziile „politice” adoptate de ANRE

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

Advertisement



Oportunitati