FMI mai optimist decât Guvernul Filip

shadow
Marţi, 17.04.2018 19:14   1208
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere, de la 3,8% până la 3,5%, estimările privind evoluția PIB-ului Republicii Moldova în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat de instituția financiară internațională.

Estimările autorităților de la Chișinău sunt chiar mai pesimiste și arată că în 2018 vom avea o creștere de doar 3%. Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se așteaptă la o creștere ceva mai mare a PIB-ului Moldovei, de 3,8%.

Conform documentului FMI referitor la perspectivele economiei globale, Moldova va avea în 2018 o creștere peste media spațiului CSI (2,2%), dar aceasta va fi mai mică decât în țări precum Tadjikistan cu 4,0%, Georgia - cu 4,5%, Turkmenistan - cu 6,2% și Uzbekistan cu 6%.

Principalul partener comercial al Moldovei, România va înregistra în acest an una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, de 5,1%.

Advertisement

Raportul FMI arată că în 2017, economia Moldovei a crescut cu aproximativ 4%. În același timp Biroul Național de Statistică (BNS) a raportat o creștere de 4,5% a PIB, în termeni reali, în principal ca urmare a performanțelor agriculturii și comerțului en-gros și cu amănuntul.

Inflația în Moldova se va accelera la 5,1% în 2019, de la 4,7% prognozată pentru acest an, mai arată datele FMI. Banca Națională a Moldovei prognozează o inflație de 3,7% în 2018 și 4,7% în 2019.

FMI estimează că, la nivel global, economia lumii va crește cu 3,9% anul acesta, susținută de un sentiment favorabil care domină piețele de capital și de repercursiunile schimbărilor survenite asupra schimbărilor politicilor fiscale din Statele Unite.

FMI a îmbunătățit proiecția de creștere economică pentru întreg continentul european, de la 2,2%, la 2,7%. Perspectivele zonei euro sunt foarte bune, proiecția pentru creșterea economică fiind de 2,4%, în creștere cu 0,5% față de ultimul raport.

De asemenea, pentru Franța și Germania, perspectiva este mai optimistă, ambele având o prognoză de 2,5%, față de cea anterioară de 1,8%.

Citiți și:

Premierul Filip, „recordul” de la Fisc și noile angajamente față de FMIOportunitati