O moldoveancă promovează pictori autohtoni în străinătate și transformă arta în afacere

shadow
Duminică, 27.09.2015 14:54   7113
O jurnalistă originară din Moldova, stabilită la Londra, a lansat, în luna septembrie a acestui an, un site web pentru comerțul electronic cu tablouri și printuri.

O jurnalistă originară din Moldova, stabilită la Londra, a lansat, în luna septembrie a acestui an, un site web pentru comerțul electronic cu tablouri și printuri. 

Situl web FineArtMoldova.com, care găzduiește galeria online de artă Toporaș a Rodicăi Socolov, este o premieră în lumea artei, deoarece își propune să promoveze pe piețele străine artiștii plastici în exclusivitate din Republica Moldova, în condițiile în care aceștia nu beneficiază de suport din partea autorităților și nu au experiență la capitolul marketing. 

Recunoașterea pictorilor din Moldova la nivel internațional
 
”FineArtMoldova.com folosește o platformă de e-commerce, pentru a atinge un scop major: recunoașterea artei din Moldova la nivel internațional. Ne axăm nu doar pe vânzări, dar și pe promovarea peste hotarele țării a artiștilor născuți în Moldova și a creației lor, prin diverse metode”, a declarat fondatorul și managerul proiectului pentru Mold-Street.com. 
 
Artiștii plastici care participă la acest proiect au profiluri pe site cu date biografice și colecții de imagini ale lucrărilor de artă. Fiecare obiect de artă expus la vânzare are o scurtă descriere și o legendă tehnică (dimensiunile, materialele utilizate, etc.).
 
Prețurile sunt stabilite de către pictori în coordonare cu antreprenoarea și ajung până la 5.000 de lire sterline, iar achiziția se efectuează prin metoda plăților electronice. Lucrările achiziționate sunt livrate la adresa indicată de cumpărător, prin metoda selectată de el, și ar trebui să ajungă la destinatar între 2 și 4 săptămâni. 
 
Deși prețurile la unele tablouri par exagerate pentru eventualii amatori de artă din Moldova, Rodica Socolov afirmă că ele se încadrează în termenul de artă accesibilă pe piața internațională, iar originalitatea și calitatea înaltă de executare a tablourilor ar trebui să fie un stimulent puternic pentru aceștia. 
 
Promovarea prin rețelele sociale și mass media
 
Proiectul a fost finanțat de familia antreprenoarei.

Advertisement

Cea mai dificilă parte a afacerii este partea de marketing, a recunoscut femeia de afaceri. ”Am început promovarea prin rețele sociale. Următorul pas este promovarea prin intermediul presei internaționale și de profil, dar și cu ajutorul experților în domeniu. Mai târziu vom identifica noi rețele de distribuire, nu doar online, vom organiza evenimente relevante și participări la expoziții, care au greutate în cariera fiecărui artist,” a precizat ea.
 
La etapa inițială proiectul are scopul de a informa mediul colecționarilor din Uniunea Europeană și SUA, despre valorile artistice și talentele din Republica Moldova, unde piața artelor este încă în dezvoltare și practic necunoscută la nivel internațional, a mai spus ea.
 
Moldova ca brand prin artă 
 
Unul dintre artiștii plastici înregistrați pe FineArtMoldova.com, Ghenadie Șonțu, a declarat pentru Mold-Street că participarea la acest proiect este o oportunitate și o experiență nouă pentru artiștii din Republica Moldova.
 
"Este prima platformă care își propune să promoveze Republica Moldova ca brand prin arta plastică. În acest domeniu nișa a fost liberă până în prezent și această inițiativă privată este binevenită," a spus Șonțu, care lucrează în tehnica "alla prima" și a realismului contemporan – un curent relativ nou în arta plastică – și comercializează 95% din tablourile sale în Occident, în special SUA și Regatul Unit.
 
Artistul a menționat că actualmente la nivel internațional nu există o galerie care să promoveze în exclusivitate doar artiști din Republica Moldova. Totodată piața de artă a Republicii Moldova este subdezvoltată și slab adaptată la condițiile economiei de piață.
 
”În acest context, proiectul dat vine să ofere servicii de calitate și soluții pentru promovarea și integrarea artelor vizuale din Republica Moldova în circuitul patrimoniului cultural la nivel internațional. Republica Moldova este o Terra Incognita pentru lumea artelor vizuale din Occident, iar artiștii noștri fac pași modești pentru a se integra în circuitul artistic mondial," a notat Șonțu.
 
Potrivit lui, pictorii moldoveni comercializează 3.000-5.000 de tablouri anual în străinătate (date bazate pe autorizațiile pentru scoaterea din țară a bunurilor patrimoniului cultural, eliberate de Ministerul Culturii în anii 2011-2012, care în prezent nu mai sunt necesare).
 
Anual artiștii plastici moldoveni produc zeci de mii de tablouri, însă valoarea pieței autohtone a artelor nu a fost cuantificată niciodată, a mai spus el. Ghenadie Șonțu și-a exprimat regretul că Ministerul Culturii din Chișinău nu are politici culturale și strategii eficiente de susținere a artiștilor plastici.

Ministerul nu are bani
 
Sergius Ciocanu, șeful direcției patrimoniu cultural la Ministerul Culturii, afirmă că susținerea activităților comerciale ale artiștilor plastici nu ține de competența instituției pe care o reprezintă, însă colaborează cu ei la nivelul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (UAPM) și alte asociații din domeniu.
 
”Ministerul acordă susținere UAPM la desfășurarea unor proiecte expoziționale și face, ocazional, achiziții de opere de artă pentru completarea colecțiilor de stat ale Muzeului Național de Artă a Moldovei,” a spus Ciocanu.
 
El a confirmat că în Moldova nu există date statistice privind comerțul cu obiecte de artă și nici structuri de stat specializate în colectarea informațiilor sau promovarea artei plastice moldovenești la nivel internațional. ”Pentru a face o evaluare a potențialului artistic al țării este necesar de efectuat un studiu național, care, la rândul lui, necesită mijloace financiare, specialiști și cercetarea experienței străine în domeniu,” a punctat oficialul pentru Mold-Street.com. 
 
Cheltuielile publice în Republica Moldova pentru cultură, artă, sport și activități de tineret în anul 2015 au fost stabilite în mărime de 647,8 milioane lei, dintre care circa 216 milioane sunt destinate activităților culturale. Această sumă este mai mică decât bugetul alocat în acest an Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale.


Oportunitati