Moldovenii consumă zilnic pentru TV 117 minute, internet 70 minute, ziare 3,3 minute

shadow
Marţi, 23.06.2015 07:13   1700
Noile tehnologii și scăderea prețurilor, care fac mai accesibil Internetul pentru consumatorul obișnuit, sunt principalii factori care transformă consumului de media în Republica Moldova, arată studiul Media Consumption Forecast.

Consumul de media global crește prin intensificarea utilizării internetului. Astfel Internetul determină o creștere a consumului de media general cu 1,4% în 2015, conform studiului "Media Consumption Forecast", publicat de compania ZenithOptimedia.

Studiul a analizat schimbarea modelelor de consum media în 65 de țări din întreaga lume și evaluează modul în care timpul alocat diferitelor medii se va modifica în perioada 2014 - 2017 și constată că consumul de internet va crește cu 10% pe an.

Moldovenii preferă să se uite la TV, decât să citească ziare

Potrivit autorilor în anii 2010-2013 consumul de media în Moldova a fost în scădere de la 382 de minute pe zi în anul 2011 la 313 minute în anul 2013, în special din contul televiziunii și radioului. În anul 2014 s-a atestat o creștere nesemnificativă a consumului, până la 318 minute.

În anul 2014 un moldovean s-a uitat în medie 117 de minute pe zi la TV, a navigat peste 70 de minute pe Internet și a ascultat 35 de minute radioul. Şi doar 1,2 minute a dedicat vizionării unui film la Cinema, 1,9 minute pentru a citi o revistă și 3,3 minute un ziar, se arată în studiu.

Același studiu relevă că noile tehnologii și scăderea prețurilor, care fac mai accesibil Internetul pentru consumatorul obișnuit, sunt principalii factori care transformă consumului de media în Republica Moldova.

"Utilizarea Internetului este în prezent larg răspândită în rândul populației, datorită creșterii vitezei și calității conexiunilor prin comunicații fixe și bandă largă mobilă, și are în prezent o rată de penetrare de 58%. Consumul de Internet este în creștere, în detrimentul majorității mass-media tradiționale, care este în scădere", constată autorii.

Advertisement

Potrivit ZenithOptimedia de vină ar fi deczia Guvernului de ai obliga pe proprietarii de media să înlocuiască conținutul rusesc cu cel de producție locală, care este în general de calitate inferioară și mai puțin interesant.

Consumul de media crește iarna și scade vara

Consumul de media este în scădere în rândul tuturor categoriilor de public, dar declinul a fost cel mai rapid printre peste cu vârsta de peste 40 cu venituri mici. Autorii susțin că sunt câteva diferențe în consumul media între bărbați și femei, iar tinerii sunt mai mari utilizatori ai internetului.

"Cea mai scăzută rată de consum de mass-media este în timpul verii, când mulți moldoveni sunt în vacanță, iar cea mai mare rată este în timpul iernii și la Sărbătorile de Paște. Dacă radioul este ascultat în mod constant cea mai mare parte a zilei, în schimb audiența TV și utilizarea Internet înregistrează cote maxime  la sfârșitul zilei, după muncă", mai arată studiul.

La nivel global, consumul de media a crescut de la o medie de 461,8 minute pe zi, în 2010, la 485,3 minute pe zi, în 2014. În toți acești ani, cantitatea de timp alocată folosirii internetului aproape s-a dublat, de la o medie de 59,6 la 109,5 minute pe zi, iar timpul alocat consumului de media tradițională s-a redus de la 402,2 la 375,8 minute. Tehnologia mobilă a creat noi oportunități de consum media, permițând oamenilor să acceseze internetul în afara casei.

În lume consumul de media va crește, în Moldova va scădea

Zenith estimează că, între anii 2014 și 2017, cantitatea de timp oferită consumului de media din întreaga lume va crește cu o medie de 1,4% pe an, ajungând la 506 minute în 2017. În tot acest timp, consumul de internet va crește cu 9,8% pe an, cota acestuia din consumul total de media atingând 28,6%, în 2017.

De asemenea, potrivit studiului, în timp ce internetul propulsează consumul de media global, el erodează totodată media tradiționale. Consumul pe fiecare tip de media tradiționale, cu excepția outdoor-ului, a scăzut între 2010 și 2014 și este de așteptat ca declinul acestora să continue până în 2017.

Ziarele au suferit cel mai mult din concurența internetului, fiind urmate de reviste.

Pe de altă parte, America Latină înregistrează cel mai mare consum media (744 minute, în 2014), la polul opus fiind Asia-Pacific, cu 301 minute pe zi. Pe măsură ce dezvoltarea economică le oferă oamenilor acces la mai multe tipuri de mass-media, Zenith prognozează o creștere medie anuală de 2,9% până în 2017.

"În medie, o persoană petrece deja o jumătate din timpul stării sale de veghe consumând media", afirmă Jonathan Barnard, ZenithOptimedia's Head of Forecasting.

"Dar oamenii din întreaga lume sunt în mod clar dornici să descopere tot mai multe oportunități de informație, să se bucure de divertisment și să comunice, iar noua tehnologie le oferă aceste oportunități. Tehnologia le permite brandurilor să comunice cu consumatorii, dar și să învețe de la ei noi modalități de comunicare. Ne așteptăm la o creștere a consumului media în viitorul previzibil, prin multiplicarea oportunităților brandurilor de a dezvolta noi relații cu consumatorii", mai afirmă Jonathan Barnard.Oportunitati