O nouă bătaie de cap pentru guvernul Filip: comerțul la tarabă

shadow
Joi, 19.05.2016 08:16   2447
Asociația Micului Bussines a cerut Guvernului și Parlamentului abrogarea prevederii care interzice de la 1 ianuarie 2017 comerțul la tarabe, tejghele, tonete în piețe sau în locuri autorizate.

Guvernul Pavel Filip se poate confrunta cu o nouă problemă, care poate genera și proteste în masă.

Astfel Asociația Micului Bussines (AMB) a acuzat actuala guvernare că ar distruge micul business, ignorând condițiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată AMB a înaintat Guvernului și Parlamentului o serie de cerințe ultimative, inclusiv prelungirea dreptului de a vinde la tarabe și în gherete pe baza patentei.

Nu scăpăm de tarabe și tejghele

"Deși se vorbește mult și activ despre importanța mediului de afaceri pentru deschiderea de locuri de muncă și potențialul de plăți de impozite starea de facto a lucrurilor rămâne neschimbată. Din contra: se așteaptă ca de la începutul anului 2017 să fie interzisă activitatea a peste 40.000 de comercianți mici. Iar situația în sectorul micului business este complicată din cauza politicilor economice discriminatorii: resurse creditare foarte scumpe, bariere birocratice, concurență neloială, copupție la toate nivelele administrative, nepotism agresiv și respectiv incompetența cadrelor din ministere și departamente" susține Eugen Roșcovanu, președintele Asociației Micului Business.

Roșcovanu susține că au fost făcute adresări către actualul premier și către Președintele Parlamentului în care s-a solicitat respectarea drepturilor micilor întreprinzător și consultarea lor la adoptarea noi legi a IMM.

"Amintesc marilor demnitari care spun că trebuie să dezvoltăm mediul de afaceri. Legea europeană privind micul business în Europa are un slogan destul de simplu: „Gândiți mai întâi la scară mică”.

Advertisement

Asta e recomandarea experților europeni care spun că micul business este coloana vertebrală a economiei. Dar cei de la Chișinău nici nu-și amintesc de acest principiu. Proiectul privind IMM-urile este unul degradant, nu va duce la nicio reformă reală pentru agenții economici”, a declarat președintele AMB.

Asociația a formulat și o serie de revendicări, principalele fiind:

  1. Întroducerea unui impozit specific (impozit forfetar) pentru microbusiness;
  2. Abrogarea pct.5 din articolul 17 din Legea 121 din 29.05.2008, care prevede că de la 1 ianuarie 2017 nu va mai putea fi practicat pe bază de patentă "comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete și din autovehicule în piețe și/sau în locuri autorizate de autoritatea administrației publice locale"; 
  3. A declara de la 1 ianuarie 2017 moratoriu pe 10 ani la orice schimbare a legislației, care stimulează microîntreprinderile.

Potrivit AMB, termenul de 10 ani va coincide cu termenul Acordului de Asociere până când va fi armonizată legislația Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

De notat că în anul 2008, ca urmare a unor proteste ale patentarilor Guvernul condus de Zinaida Grecianîi a inițiat negocieri și a decis să prelungească de la 1 ianuarie 2009 până la 1 ianuarie 2017, termenul de activitate pe bază de patentă a comercianților din piețe,

Acum comercianții cer chiar abrogarea acestei prevederi și în consecință comerțul la tarabe și tejghele în piețe să fie nelimitat. 

În același timp la începutul acestui an, Fiscul a cerut structurilor teritoriale ca să elibereze sau să prelungească patenta de întreprinzător pentru genurile de activitate specificate, pe un termen ce nu va depăși data de 31 decembrie 2016.

Potrivit legislației, patenta se eliberează sau se prelungește pe o durată de o lună sau, la dorința solicitantului, pe o durată mai mare. Totodată, reieșind din situația excepțională în cazul genurilor de activitate care, conform Legii, se exclud dintr-o anumită dată, patenta de întreprinzător poate fi eliberată pentru perioada lunii decembrie 2016 cu durata mai mică de o lună, ce nu va depăși data de 31 decembrie. În acest caz, taxa pentru patentă poate fi calculată până la termenul de valabilitate a acesteia.

Cât despre impozitul unic pentru patentari apoi autoritățile încă un an în urmă anunțau că intenționează să-l introducă "pentru întreprinderile micro și mici (inclusiv pentru deținătorii de patentă) din domenii precum: alimentația publică, hoteluri, repararea autovehiculelor, creșterea și comercializarea florilor".



Oportunitati