Un alt gazoduct inutil? S-a decis cine va construi conducta Ungheni-Chișinău

shadow
Joi, 09.05.2019 07:23   9056
Atât Ministerul Economiei de la Chișinău, cât și cel de la București, au anunțat două săptămâni în urmă că Transgaz - prin subsidiarele sale din Republica Moldova - începe lucrările la conducta de 600 mm diametru și peste 120 de kilometri lungime între Ungheni și Chișinău. Expertul Victor Parlicov consideră că investiția uriașă în acest proiect este una practic inutilă.

Este cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași - Ungheni – Chișinău, anunțat încă în anul 2010 ca prioritate politică de către Republica Moldova. Pe lângă conductă, proiectul Ungheni – Chișinău presupune construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni) și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.

Minuni de construcție: 12 luni pentru execuție

„Urmează demararea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului curent, din acel moment Republica Moldova va avea o cale alternativă de aprovizionare cu gaze naturale”, spune într-un comunicat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Optimismul ministrului nu îl putem împărtăși în condițiile în care și anterior s-au vehiculat termene ambițioase. De exemplu, încă în septembrie 2014, Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei susținea într-un interviu pentru Europa Liberă că lucrările la acest segment vor începe deja în primăvara anului 2015.

„Noi am tăiat la jumătate toate termenele și oricum durează procesul. Studiul de prefezabilitate, probabil, este gata pe la mijlocul sau sfârșitul lunii octombrie, după aceea urmează un studiu de fezabilitate care va dura, probabil, până în primăvara anului 2015. Și abia atunci va începe construcția nemijlocită a conductei de gaz până la Chișinău sau, mai bine zis, până la nodul de la Strășeni”, se lăuda atunci deputatul democrat.

Citiți și:

De ce cel mai important proiect pentru Moldova este utilizat la doar 0,2% din capacitate

Au trecut 4 ani ca să se dea în sfârșit startul lucrărilor, așa că nu ne vom baza pe promisiunile politicienilor, ci pe cele făcute de companiile ce vor efectua lucrările.

Datele publicate de compania Vestmoldtransgaz, care a organizat licitațiile pentru construcția conductei arată că la 6 loturi termenul maxim de execuție este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Putem presupune că lucrările ar putea fi gata mai devreme, ținând cont că vor fi efectuate de grupuri formate de 2-4 companii.

Totuși dacă luăm în calcul experiența de construcție a segmentului Iași-Ungheni, care e mai scurt de 5 ori, dar lucrările la care au durat un an de zile (august 2013 - august 2014), apoi e greu de crezut că se va întâmpla o minune. Aici mai amintim că "prima moleculă de gaz" transportată prin conducta Iași-Ungheni, a ajuns în sistemul gazier al Republicii Moldova abia peste jumătate de an – în martie 2015.

Șapte loturi la peste un miliard de lei

Proiectul de construcție estimat la 1,35 miliarde lei (fără TVA) a fost divizat în șapte loturi, scoase la licitație la mijlocul lunii septembrie 2018. Procedurile, cu o singură excepție, au durat mai mult de jumătate de an. Din datele publicate de Vestmoldtransgaz nu putem concluziona dacă a existat concurență reală la aceste licitații, dar faptul că termenul de licitare a fost extins în câteva rânduri, denotă că oferte nu au fost din belșug.

1. Primul lot presupune lucrări de 217,08 milioane lei la un segment de conductă de 26,07 kilometri, ce va fi amplasat pe raza raioanelor Ungheni și Nisporeni. Contractul a fost câștigat de asocierea din trei companii românești - CIS Gaz SA, CIS Gaz Servicii SRL și Rominsta SRL.

2. Al doilea lot de 232,01 milioane lei prevede lucrări la un segment de conductă cu o lungime de 35,89 kilometri, amplasat pe teritoriul raionului Călărași, inclusiv comunele Temeleuți, Vălcineț, Peticeni, Călărași, Pitușca și Sadova. Lucrările vor fi efectuate de același grup de trei companiile românești - CIS Gaz SA, CIS Gaz Servicii SRL și Rominsta SRL. Ambele contracte au fost semnate de către părți pe 23 aprilie, iar pe 2 mai urma să fie emis ordinul de începere a lucrărilor și trebuia să demareze predarea amplasamentului.

3. Al treilea lot în valoare de 215,65 milioane lei prevede construcția unui segment de 32,18 kilometri, amplasat pe teritoriul raionului Strășeni, inclusiv comunele Vorniceni, Căpriana, Pănășești, Strășeni, Ghelăuza, Rădeni, Negrești, Roșcani și Siret.

Aici câștigător este un grup format din 4 companii: ACI Cluj SA, Rominsta SRL, Indprodcom SRL din România și Serigo Decor SRL din Republica Moldova. Contractul a fost a fost semnat pe 19 aprilie, iar pe 2 mai Vestmoldtransgaz urma să emită ordinul de începere a lucrărilor și trebuia să demareze predarea amplasamentului.

Advertisement

4. În cazul lotului 4 estimat la peste 144 milioane lei este prevăzută construcția unui segment de conductă cu o lungime de 15,86 kilometri pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv comunele Ghidighici, Grătiești, Stăuceni și Tohatin, dar și racordul Ghidighici cu diametrul de 300 mm și lungimea de 2,6 kilometri. Aici contractul a fost semnat încă pe 11 martie 2019, dar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis abia pe 16 aprilie 2019, după ce executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive.

5. Lotul 5, care este cel mai mare ca valoare – 339,58 milioane lei, prevede lucrări complexe la stațiile de reglare și măsurare gaze naturale (SRM) de la Semeni-Zagarancea, Ghidighici, Petricani și Tohatin. La ultima va fi amplasat și un nod de măsurare bidirecțional. Lucrările vor fi efectuate de companiile Total Gaz Industrie SRL și Quartz Matrix SRL din Iași.

6. Al șaselea lot, ce prevede lucrări de construcție a câteva segmente de conductă de distribuție și racord în raza municipiului Chișinău are cea mai mică valoare – 52,95 milioane lei și va fi realizat de companiile Serigo Decor SRL, Indprodcom SRL și Rominsta SRL.

7. În cazul ultimului lot, al 7-lea, lucrările au început încă în februarie 2019 și sunt efectuate de asocierea ACI Cluj SA, Imsat Service SA și Abcony Serv SRL. E vorba de un complex administrativ format din șase corpuri de clădire și care vor constitui sediul administrativ al SRL Vestmoldtransgaz.

Autor: Mold-Street.com

Companii și conexiuni

Unele dintre companii vor participa la realizarea lucrărilor la mai multe loturi. De exemplu, Rominsta SRL – la cinci loturi. Potrivit site-ului risco.ro, Rominsta SRL a avut în 2017 o cifră de afaceri de 2,85 milioane euro, în scădere de aproape 2 ori față de anii 2015-2016 și pierderi de peste 90.000 de euro. Compania are ca obiect de activitate lucrări de construcție-montaj la instalații sanitare, de încălzire, de gaze și de aer condiționat. Rominsta are trei acționari: Dumitru Nicoară, Nicolae Nicoară și Maria Nicoară.

ACI Cluj SA va efectua lucrări la trei loturi, inclusiv la sediul administrativ. Potrivit ZF.ro, compania din Cluj este deținută începând din 2003 de Ioan Aschilean (director), Horia Ciorcilă (președinte și acționar al Băncii Transilvania, care a cumpărat pachetul majoritar de la Victoriabank), Dorin Goia (principalul acționar al Teraplast), Gicu Agenor Gansca (acționar la mai multe firme de construcții din Transilvania) și Gica Mereu.

În anul 2017 ACI Cluj SA a avut o cifră de afaceri de 34,3 milioane euro și un profit de peste 250.000 de euro. Printre lucrările efectuate se numără construcția uneia dintre cele mai moderne arene sportive din România, Ion Oblemenco de la Craiova cu o capacitate de 30.000 de locuri, dar și arena din Târgu Jiu sau Cluj Arena.

Şi CIS Gaz SA din Sântana de Mureș va participa la lucrările de la trei loturi. 95% din acțiunile companiei sunt deținute de managerul general Ioan Calugar și de managerul executiv al companiei, Horatiu Sebastian Calugar.

Compania specializată în construcții de conducte noi și servicii de reabilitare a colectoarelor de petrol si gaze a avut în anii 2016-2017 o cifră de afaceri anuală de circa 9 milioane de euro și profit de peste 220.000 de euro. O altă firmă controlată de familia Calugar și afiliată grupului CIS Gaz SA este CIS Gaz Servicii SRL, care va efectua lucrări la două loturi. De altfel Horatiu Sebastian Calugar a figurat până în 2018 ca fondator la o companie din Republica Moldova – CIS Gaz & Co SRL, după care a ieșit din capital.

Şi Indprodcom SRL va avea de lucru la două loturi. Sunt două companii în România cu același nume: una în Deva și alta din Mocira, Maramureș. Cea din Deva are afaceri de circa 12 milioane de euro și e specializată în comerț angro, în schimb cea din Maramureș are ca domenii de activitate construcții civile și industriale și practic nu a activat în ultimii ani. Astfel în anii 2013-2016 cifra de afaceri nu a trecut de 7.000 de euro și abia în 2017 a urcat la circa 300.000 de euro.

Singura companie înregistrată direct în Republica Moldova și care a câștigat dreptul de a efectua lucrări de construcție la două din cele 7 loturi este Serigo Decor SRL. E o companie necunoscută și care până în martie 2019 l-a avut ca asociat unic pe Sergiu Casapu. Din martie 2019 proprietar este Iorga Cosmin-Pavel-Alexandru din România, persoană ce figurează în mai multe litigii din România.

Pe lângă firma Serigo Decor SRL, acesta apare din acest an și ca administrator la compania Indcom Total Construct SRL, fondată în februarie 2019 de ACI International SRL din Cluj, care până în 2017 a avut zero activitate. Aceasta este afiliată grupului ACI Cluj SA.

Două companii din Iași - Total Gaz Industrie SRL și Quartz Matrix SRL vor efectua lucrările la cel mai scump lot. Total Gaz Industrie SRL din Iași, este deținută de Ioan Pârău, unul dintre cei mai bogați ieșeni și care are și una dintre cele mai moderne fabrici de instalații de gaz din regiune. Compania cu afaceri de peste 12 milioane de euro a mai efectuat lucrări de construcție instalații de gaz pentru Transgaz, dar și pentru companii din alte state.

Doi ani în urmă Total Gaz Industrie a construit Centrul de Automatizare Ungheni ca parte componentă a procesului de interconexiune a conductei de transport gaze dintre România și Republica Moldova pe segmentul Iași-Ungheni.

Cât despre Quartz Matrix aceasta este o companie de servicii IT și inginerie cu o cifră de afaceri de circa 8 milioane euro în 2018.

Bani aruncați în vânt?

Anterior câțiva experți au susținut că acest proiect de gazoduct este mai mult unul politic și nu are legătură cu logica economică, iar costurile de sute de milioane de euro sunt mai degrabă niște bani aruncați în vânt.

Potrivit ex-directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov, construcția segmentului de gazoduct Iași-Ungheni și acum a secțiunii Ungheni-Chișinău este o risipă de bani, pentru că este mult mai ieftin și mai eficient să fie instalate niște stații de pompare pe sistemul de gazoducte transbalcanice, ce tranzitează Republica Moldova și România și pe care trece metanul rusesc în Balcani, ca să poată fi pompat gazul pe direcția inversă, spre Moldova.

"Consider că e o irosire enormă de timp și bani - în total vor fi peste 300 de milioane de euro (costurile pentru a edifica toată infrastructura pentru interconectarea gazieră din România și Republica Moldova în cadrul acestui proiect n.r.), pentru că oricum va trebui asigurată posibilitatea de pompare în regim revers pe sistemul de gazoducte transbalcanice, iar odată cu asta, toată infrastructura din jurul interconectorului Ungheni-Iași își va pierde relevanța!", a afirmat Victor Parlicov.

Totodată expertul se arată sceptic în privința finalizării acestui proiect până la finele anului 2019.

Citiți și:

Cum Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția conductei Ungheni- Chișinău

Menționăm că încă pe 20 iulie 2016, operatorii Ukrtransgaz (Ucraina) și Transgaz (România) au semnat un acord privind conectarea sistemelor de transport al gazelor la punctul Isaccea, care este situat la granița ucraineano-română în apropierea de Orlovka (Ucraina) și Isaccea (România). Acordul prevedea și utilizarea uneia dintre cele trei conducte pentru a asigura livrări permanente și neîntrerupte de gaze din Ucraina în Bulgaria, dar și în regim revers.

Peste doi ani, în 2018 deja se anunța că Transit 1 (Orlovka-Isaccea) una dintre cele 3 conducte principale ale traseului trans-balcanic va deveni bidirecțională, pentru acoperirea atât a necesităților Ucrainei, cât și a altor state în gaze naturale. Chiar dacă conducta trece și pe teritoriul Moldovei, autoritățile de la Chișinău nu s-au arătat interesate de proiect.

Citiți și:

Abandonată de Gazprom, preluată de români și ucraineni

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati