Hotarul de la Prut va putea fi trecut mai ușor în a doua jumătate a anului [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 23.01.2019 11:34   1562
Vama inițiază procedura de implementare a unui sistem de programare a trecerii frontierei, similar celor aplicate în mai multe state europene. Asta ca urmare a blocajelor și ambuteiajelor ce se creează la frontieră.

Aplicația care permite acest lucru, urmează a fi implementată de către Serviciul Vamal, cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova (Programul RSM) și va deveni funcțională începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2019. 

Astfel abia atunci transportatorii de mărfuri vor putea programa trecerea controlului vamal.

Cum va funcționa aplicația

La prima etapă, Serviciul Vamal va beneficia de asistența metodologică a unui expert al Programului RSM, care ar urma să stabilească necesitățile tehnice, ajutând și la elaborarea caietului de sarcini.

Principiul de funcționare a noului sistem va fi similar celor aplicate în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile (calculator, tabletă, telefon).

Potrivit înțelegerilor, la prima etapă, sistemul ar urma să fie aplicat, în regim de testare, la posturile ”Leușeni” și ”Sculeni”, care, actualmente, înregistrează cele mai multe traversări de autocamioane.

Advertisement

În cazul postului vamal ”Sculeni”, decizia este determinată și de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în toamna acestui an. Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, combinată cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia.

De asemenea, acest concept de gestionare a fluxurilor transfrontaliere urmează a fi propus spre implementare și autorităților omoloage din statele vecine, astfel încât formalitățile să fie accelerate pe ambele părți ale frontierei.

Citiți și:

Studiu: hotarul de la Prut este principala barieră comercială pentru Moldova

Bariera de la Prut

De notat că un studiu USAID a arătat că de fapt cea mai mare problemă pentru comerțul Moldovei îl reprezintă timpul de așteptare la frontieră pentru transportatori, care variază de la câteva ore, la hotarul cu Ucraina, la 1-3 zile pentru a traversa punctul de trecere a frontierei moldo-române Leușeni-Albița.

De notat că prin acest punct au trecut în 2016, peste 25% din toate transporturile rutiere de mărfuri, respectiv acesta e un punct cheie pentru comerțul Moldovei.

Mai adăugăm că în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Directorul Programului RSM, Douglas Muir, șeful Vămii a menționat și asistența financiară oferită de USAID, prin intermediul aceluiași Program, pentru achiziționarea aplicației TIR-EPD (declararea prealabilă a tranzitului sub acoperirea carnetului TIR), care va deveni în curând funcțională.



Oportunitati