Câte bănci a controlat Platon? Portretul celui mai controversat „bancher din umbră”

shadow
Miercuri, 14.11.2018 10:29   1938
RISE Moldova a publicat o anchetă în care a făcut o incursiune în trecutul tenebros al lui Veaceslav Platon și prezintă portretul celui mai controversat „bancher din umbră”.

Totodată reporterii RISE au urmărit firul evenimentelor care au derulat de la arestarea pe 25 iulie 2016, la Kiev a lui Veaceslav Platon, împletite între timp cu noi dosare penale și condamnarea lui la 18 ani închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Citiți și:

Platon și dosarul omorului unui cunoscut om de afaceri 

Potrivit RISE Moldova, de-a lungul anilor Veaceslav Platon a fost conectat la mai multe bănci din Republica Moldova. La unele a avut acțiuni, pe altele le-a controlat din umbră.

Investprivatbank
În 1996, pe când avea doar 23 de ani, Platon a reușit să cumpere la această bancă un pachet de acțiuni pentru care a plătit 800 de mii de lei. Nu știm exact când a plecat din Investprivatbank, dar în 2009 banca a rămas fără licență și se află în proces de lichidare.

Moldindconbank
A fost șef adjunct al consiliului de administrație al Moldindconbank, iar în ultimii ani familia sa a deținut circa patru la sută din acțiuni.

Advertisement

Potrivit procurorilor, însă, Platon controla prin intermediari pachetul majoritar.

Între anii 2010-2014 prin conturile Moldindconbank au fost spălate aproximativ 20 de miliarde de dolari. Operațiunea a devenit ulterior cunoscută sub denumirea de Laundromatul rusesc.

Moldova-Agroindbank
Potrivit oamenilor legii, în perioade scurte dintre anii 2013-2016 Platon a controlat din umbră aproape 40 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din Moldova după active.

Banca de Economii
A controlat și aproape 30 la sută din acțiunile Băncii de Economii. Platon susține că le-a cumpărat în 2011 prin interpuși de la intermediarii lui Vladimir Plahotniuc, actualul lider al Partidului Democrat, după care le-a vândut lui Ilan Șor, actualul primar de Orhei.

La sfârșitul anului 2015 Banca de Economii a rămas fără licență și a intrat în proces de lichidare. Motivul – dispariția a circa unui miliard de dolari din trei bănci, inclusiv Banca de Economii.

Victoriabank
În 2011 Platon a ajuns și la Victoriabank, când a cumpărat prin intermediari, de la o firmă conectată la Plahotniuc, 27 la sută din acțiunile băncii. Platon a declarat că a vândut aceste acțiuni în noiembrie 2014, când Banca Națională l-a obligat să le înstrăineze.

Raza de acțiune a lui Veaceslav Platon nu s-a limitat doar la sectorul bancar. Încă din anii ‘90 acesta a fost implicat în scheme frauduloase în care au fost vizate companii cu activități în energetică, asigurări și industrie. Atât din Moldova, cât și din Ucraina. Schema prin care cel mai des reușea să câștige bani era simplă – crea datorii fictive și le legaliza prin intermediul instanțelor de judecată.

Platon a făcut afaceri la limita legii de ani buni. Numele său a fost menționat în mai multe dosare penale în care se arată cum acesta a preluat prin scheme frauduloase mai multe companii, atât din Moldova, cât și din Rusia și Ucraina. A ajuns chiar să fie reținut, dar de fiecare dată a scăpat de pușcărie. Lucru care nu s-a mai întâmplat după arestul din 2016.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citiți și:

Legătura între „titirezul” lui Drăguțanu, Ilan Shor și Platon



Oportunitati