Intervenția Guvernului în criza gunoiului din Bălți a generat un litigiu de 28 milioane

shadow
Luni, 28.01.2019 07:27   2862
La mijlocul anului trecut Guvernul a intervenit în soluționarea crizei gunoiului din municipiul Bălți, provocate de un litigiu între autoritățile locale și compania Salubrity Solutions din Chișinău.

Astfel pe lângă trimiterea de autospeciale care să evacueze gunoiul din oraș, Guvernul a naționalizat în iulie 2018 și două terenuri de 24,6 hectare din Ţambula și Bilicenii Vechi din raionul Sângerei pe care se află gunoiștea. Ulterior acestea urmau să fie transmis autorităților locale.

Cum Guvernul a pus capăt crizei deșeurilor de la Bălți

"Pentru a nu arăta cu degetul că este o problemă politică, o creează nu știu cine, că influențează Guvernul, pentru că ei nu se pot înțelege între ei, aceste localități, am mers pe această cale. Vom avea și niște cheltuieli financiare, dar sunt orientate pentru a ajuta oamenii care trăiesc în orașul Bălți și pentru a ajuta administrația acestui oraș să rezolve problema deșeurilor", declara după ședința Guvernului, premierul Pavel Filip.

Citiți și:

Avem circa 2.400 de gunoiști! Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea de noi gunoiști

Cu câteva zile înainte de ședința Guvernului și președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, susținea că naționalizarea terenului și transmiterea lui în proprietatea autorităților locale este cea mai bună soluție pentru problema evacuării deșeurilor din oraș. 

Decizia Guvernului de a expropria compania Salubrity Solutions SRL (care deținea și gestiona terenurile și poligonul unde se depozitează gunoiul din Bălți) nu a dus însă la soluționarea definitivă a crizei.

Advertisement

Firma cere despăgubiri de 28 milioane lei

Astfel compania se consideră prejudiciată și cere Guvernului plata unei despăgubiri de 28 milioane lei.

Potrivit materialelor unui litigiu examinat deja de prima instanță, firma a depus "cerere de asigurare a acțiunii, solicitând interzicerea Guvernului Republicii Moldova, terților și administrației publice locale, inclusiv Primăriilor și consiliilor locale din raza municipiului Bălți, de a utiliza sau întreprinde acțiuni de acumulare/depozitare a deșeurilor pe poligonul de acumulare și depozitare a deșeurilor menajere solide din localitățile raionului Sângerei și municipiul Bălți".

În susținerea cererii de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii, reclamanta a indicat că, "Guvernul Republicii Moldova se eschivează de la onorarea obligațiunilor sale privind determinarea și recuperarea prealabilă a daunei de expropriere, ce cauzează pierderi financiare continue reclamantei, aceasta fiind pusă în imposibilitate de a-și valorifica dreptul concesionat și obținerea profitului".

Instanța a constatat însă că cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii formulată de Salubrity Solutions este neîntemeiată, "așa cum reclamanta nu a justificat necesitatea aplicării măsurilor de asigurare a acțiunii".

Potrivit verdictului, Salubrity Solutions "urmează să prezinte probe care să confirme necesitatea aplicării măsurilor de asigurare a acțiunii, precum și să invoce argumente care să impună instituirea măsurilor de asigurare a acțiunii".

Contract de concesiune suspendat

În anul 2012, Salubrity Solutions (capital de 5.400 lei și doi asociați - Dumitru Rusnac - 80% și Valentina Arnaut - 20%) a câștigat o licitație pentru concesionarea serviciilor de colectare și evacuarea gunoiului din Bălți. După alegerile locale din 2015, compania a intrat în conflict cu noile autorități în frunte cu primarul Renato Usatâi.

În decembrie 2017, autoritățile din Bălți au decis să suspende contractul cu firma care se ocupa de salubrizarea orașului. În replică compania a blocat accesul automobilelor specializate cu evacuarea gunoiului la poligonul din Ţambula. În consecință aceasta generat o veritabilă criză a gunoiului, iar autoritățile din Bălți au cerut și intervenția Guvernului.



Oportunitati