Topul rușinii. Cinci companii au adunat datorii de circa un miliard de lei la buget

shadow
Miercuri, 29.11.2017 08:42   12200
Câteva notificări făcute publice de Serviciul Fiscal de Stat scot la iveală faptul că niște companii anonime au reușit să acumuleze restanțe uriașe de sute de milioane lei la bugetul de stat. Specialiștii se arată contrariați de o astfel de situație.

Nu este o noutate faptul că periodic Fiscul face publice anunțuri sau notificări în care înștiințează companii, oameni de afaceri, fondatori și administratori ai unor agenți economici că ar urma să vină la instituție pentru a li se aduce la cunoștință despre rezultatele controalelor efectuate.

Citiți și:

Fiscul a identificat companiile cu risc sporit. Achită doar 5-7 bani sub formă de taxe din vânzări

La fel frecvent se anunță și despre faptul că anumite companii au restanțe la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat și sunt obligate să le achite în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Restanțe cât bugetul Armatei Naționale

„În cazul în care restanța nu va fii stinsă în termen de 10 zile calendaristice din momentul publicării avizului, SFS va depune o cerere de intentare a procesului de insolvabilitate conform Legii insolvabilității”, scrie în notificările publicate de Fisc.

Până nu demult aceste notificări vizau agenți economici cu restanțe de la câteva mii de lei la câteva milioane lei. 

Ultimele notificări au surprins însă prin valoarea lor uriașă. De exemplu compania Molagro-Prim SRL, din Ţambula, Sângerei (are câteva sute de locuitori) este anunțată că are de achitat la bugetul de stat, în decurs de 10 zile o restanță uriașă de 530,95 milioane lei.

E o sumă mai mare decât bugetul anual al Armatei Naționale!

Fondator și administrator la această companie apare Roman Cravcenco din Bălți, iar anterior administrator și singur asociat apărea Anatolie Purcaci. Aceste două nume nu spun mare lucru despre o companie ce avea ca domeniu de activitate comerțul cu produse agricole și alimentare, servicii de transport și intermediere.

Compania a fost plătitor de TVA în perioada 31 noiembrie 2012-25 iulie 2016, dar nu a figurat printre marii contribuabili ai țării și nici în rapoartele publice ale Curții de Conturi sau alte instituții de control.

Implicată în scheme de evaziune fiscală

În iulie 2017, numele Molagro-Prim apare alături de firme precum Florisolagro SRL, Arveal-Agro SRL, Absolut-Agro SRL, AMV 21 SRL, Eurogrîne SRL și Agrotitan-Nord SRL, într-o știre despre perchezițiile efectuate de procurorii PCCOCS împreună cu ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații la mai multe companii și afaceriști ce cumpărau cereale de la oameni și nu le achitau sumele promise.

Potrivit Deschide.md, banii erau ulterior „spălați” prin două bănci cu ajutorul a zeci de companii-fantomă, pe care le aveau înregistrate, astfel încât să ocolească taxele fiscale, prejudiciul fiind estimat la 8,3 milioane lei, doar la capitolul TVA.

Advertisement

Date confidențiale

Totuși restanța menționată de Fisc era de 530,95 milioane lei. Reprezentanții Fiscului, atât de la Direcția teritorială Nord din Bălți, cât și de la oficiul central din Chișinău au refuzat să ofere detalii despre această firmă și cum a adunat ea o astfel de restanță, invocând faptul că ar fi o informație confidențială.

Ne-am trezit și cu o replică la faptul că puneam la îndoială cifra.

„Da ce vă interesează mă rog? Aveți tangențe cu firma? Anunțurile le publică Serviciul Fiscal din Chișinău și dacă a fost publicată în Monitorul Oficial, atunci așa este!”, ne-a spus „un specialist” de la Fiscul din Bălți.

Peste câteva zile de insistențe, un specialist de la Direcția evidență și informații fiscale a SFS ne-a spus că au făcut verificări și au depistat că în cazul Molagro-Prim, cifra este mai mică. Astfel dacă tăiem un „zero”, apoi aflăm suma adevărată, adică de circa 54 milioane lei.

Oricum e o cifră foarte mare. De notat că firma este în litigiu de câteva luni cu Inspectoratul Fiscal de Stat Sângerei.

Citiți și:

Noul record al Fiscului! Denunțuri în valoare de 3,2 miliarde lei

Dar în lista cu notificări de la Fisc mai sunt și alte companii cu sume de sute de milioane lei. Replica celor de la Fisc a fost că restul datelor sunt corecte.

În consecință în prezent lider la restanțe este Vivax-Construct SRL, o firmă înregistrată (alături de alte câteva zeci) într-un apartament de pe strada Grădina Botanică din Chișinău, care are de achitat în câteva zile, suma de 430,3 milioane lei.

E o cifră mai mare decât cifra de afaceri anuală a Poștei Moldovei, întreprindere de stat care are câteva mii de angajați.

Compania are ca fondator și administrator pe Nicolae Pandelia și a avut sediu juridic până în mai 2014, în satul Maximovca, Anenii Noi.

Vivax-Construct a fost plătitoare de TVA din 27 aprilie 2012 și până pe 26 noiembrie 2015 și a deținut un depozit de materiale de construcție pe Calea Basarabiei 8 din Chișinău.

La începutul acestui an Fiscul a efectuat un control fiscal la companie, dar despre rezultatele acestuia nu s-a anunțat nimic.

La distanță mare urmează IBSC SRL din Chișinău, care are de plătit 188,71 milioane lei. Firma „specializată” în construcții și rețele inginerești, dar și comerțul cu calculatoare și alte electronice, a avut în anii 2012-2017, două coduri de plătitor TVA, anulate în prezent.

Fondator și administrator figurează Alexandr Homutov, numele căruia apare și în cazul altor două companii: Digital Trade și Harita Lux SRL.

Cu restanțe de 181,84 milioane lei, în clasament urmează firma Grain-Group SRL din Bălți, la care fondator și administrator figurează Viorel Dolinschi.

O persoană cu același nume a fost condamnată în 2015 pentru trecererea ilegală a frontierei de stat.
Înițial compania a avut sediu juridic la Drochia, iar apoi la Bălți. Ea a fost plătitor de TVA în perioada 1 aprilie 2014-9 iulie 2015. Printre domeniile de activitate sut comerțul cu produse agricole și construcțiile.

O altă companie cu datorii-record este Diagroup SRL din Bălți, care are de plătit suma de 144,5 milioane lei. Fondator și administrator apare Ion Covaș, din Logănești, Hâncești. Fiscul a efectuat și un control fiscal și la această firmă și a anunțat la începutul acestui an că a depistat încălcări ale legislației, fără a dezvălui ceva concret. Diagroup a avut în anii 2005-2015, două coduri de plătitor TVA, anulate acum.

Ţinând cont că firmele nu dețin active importante, șanse de a recupera restanțele la buget sunt infime.

Fost șef al Fiscului: Nu pot să cred că se întâmplă așa-ceva!

Nicolae Platon, fost șef al Fiscului în anii 2009-2012, s-a arătat surprins de aceste cifre uriașe și că sunt doar ale unor firme.

"Nu pot să cred că se întâmplă așa-ceva, pentru că cu arieratele la buget (datorii nestinse) inspectoratele fiscale au lucrat în permanență strict și foarte dur. Poate e o greșeală", a declarat pentru Mold-Street, Nicolae Platon.

Totodată el a precizat că în perioada când a fost șef al Fiscului nu se atesta așa-ceva, iar valoarea tuturor arieratelor era de circa un miliard de lei, dar care fusese acumulate în decurs de cinci ani.

De notat că ultimul raport al Fiscului relevă că la finele lunii septembrie 2017 "restanța la plăți de bază la BPN aferentă plăților administrate de Serviciul Fiscal de Stat în 2017" era de 1,25 miliarde de lei.

Mai precizăm că atât Fiscul cât și alte instituții de stat raportează în permanență despre rezultatele remarcabile în acumularea de bani la buget și lupta cu evaziunea fiscală.

* * *
Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.    
 
This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory. 


Oportunitati