De ce avem multe construcții ilegale: 276 de zile pentru o autorizație

shadow
Miercuri, 26.10.2016 05:50   1722
Moldova a progresat puțin în acest an, în domeniul mediului de afaceri, relevă raportul Doing Business elaborat de Banca Mondială. Cea mai proastă situație se menține în domeniul autorizațiilor în construcții

Republica Moldova ocupă poziția 44 în clasamentul Doing Business 2017, elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 72,75 puncte, după Belgia și Croația, dar înaintea Ciprului, Thailandei sau Italiei.

Scorul general înregistrat de Moldova în acest an este cu 1,11 puncte mai mare decât cel consemnat anul trecut și în consecință țara noastră a avansat trei poziții în acest clasament anual care analizează, pe baza unor criterii, economiile unui număr de 190 de țări.

Progrese și regrese

Potrivit raportului Moldova a făcut înregistrat cele mai mari progrese în domeniul obținerii permisiunii de conectare la rețeaua electrică urcând pe locul 73, adică cu 24 de poziții față de precedentul raport.

Ţara noastră stă relativ bine și în domeniul plății taxelor, unde la fel a câștigat 24 de poziții față de anul trecut, însă a pierdut opt poziții la indicatorul demararea unei afaceri.

"Moldova a făcut demararea unei afaceri mai costisitoare prin creșterea costurilor de înregistrare al întreprinderii", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Advertisement

Cel mai prost stă țara noastră la capitolul eliberarea autorizațiilor în construcții: locul 167. Astfel autorii constată că pentru a obține legal toate autorizațiile pentru demararea unei construcții un agent economic are nevoie de 276 de zile, cu 115 zile peste media din regiune și să treacă 27 de proceduri, în timp ce media pe regiune este de 15 proceduri.
Nu a fost de natură să schimbe situația nici măsura radicală prin care s-a introdus un ghișeu unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție

Republica Moldova devansează în acest clasament țări precum Italia — 50, Muntenegru - 51, Luxembourg - 59 sau Ucraina — 80, dar se situează în urma unor țări precum Macedonia - 10, Estonia - 12, Polonia,- 24, Kazahstan — 35, România - 36 sau Rusia - 40

Din cele 190 de țări analizate de Banca Mondială, Noua Zeelandă ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, cu un punctaj de 87,01 puncte, urmată de Singapore, Danemarca, Hong Kong, China, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Suedia și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Pe ultimele locuri ale clasamentului se află două țări africane, Eritreea și Somalia, cu un scor de 20,29 puncte.

Banca Mondială subliniază că un număr record de 137 de economii au făcut reforme anul trecut pentru a face mai ușoară demararea unei afaceri. Țările care au făcut cele mai mari progrese sunt Brunei, Kazahstan, Kenya, Belarus, Indonezia, Serbia, Georgia, Pakistan, Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere.

Citiți și: Noua deviză a organelor de control: Mai rar, dar mai mult

Măsură radicală: Ghișeu unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție



Oportunitati