Mega-tranzacția de pe piața comunicațiilor din Moldova a fost aprobată

shadow
Marţi, 18.10.2016 16:00   2583
Consiliul Concurenței a autorizat concentrarea economică de preluare a controlului direct de către Orange Moldova asupra companiei Sun Communications

Pe 3 octombrie 2016, Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului direct de către Orange Moldova asupra întreprinderii Sun Communications.

Tranzacție legală

"Autoritatea de concurență a evaluat operațiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilității acesteia cu mediul concurențial normal, în conformitate cu Legea Concurenței și cu Regulamentul privind concentrările economice", se arată într-un comunicat al Consiliului de Concurență.

Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața din Republica Moldova sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante.

Până unde se extind ambițiile grupului Orange

Pe 29 iunie 2016, cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Orange Moldova a semnat un acord pentru achiziționarea a 100% din capitalul social al companiei Sun Communications, operatorul de cablu TV lider din Republica Moldova.

Potrivit Orange, achiziționarea Sun Communications îi va permite să pregătească piața pentru evoluția spre convergență.

Advertisement

"Ambiția Grupului Orange este de a-și consolida poziția de operator convergent lider în Europa, care furnizează Internet în bandă largă, servicii de voce pentru mobil și fix, precum și servicii TV cu plată. Achiziția Sun Communications în Moldova de către Orange este parte a acestei strategii", se arăta într-un comunicat al grupului.

Cât costă Sun Communications

Aceasta este cea mai mare tranzacție din acest an de pe piața de telecomunicații din Moldova. Valoarea acesteia nu a fost anunțată.

Tranzacția va permite Orange să intre pe piața serviciilor fixe și de televiziune cu plată și să ofere clienților servicii noi și inovative, în particular servicii și oferte convergente ce cuprind servicii fixe, mobile și TV cu plată.

Orange Moldova, cel mai mare operator mobil din țară, este controlat de grupul francez Orange (95%) și IFC (5%). 

Cât despre Sun Communications, acesta este la ora actuală cel mai mare difuzor de televiziune prin cablu (o cotă de peste 35%) și un important furnizor de servicii Internet din Moldova.

Proprietarii acesteia apar și în scandalul PanamaPapers. Astfel de 12 ani compania are în calitate de acționar majoritar un offshore – Lekert Management Ltd (63,7%) din Insulele Virgine Britanice, relevă o investigație realizată de Rise Moldova. Proprietar al Lekert este omul de afaceri Alexandru Sârbu, care mai deține și două televiziuni.

Acționari la Sun Communications mai sunt BERD cu 27,6%, John Maxemchuk – 5%, Alexander Şcerbina – 2% și Neocom SRL – 1,7%.

De notat că Orange Moldova a avut în anul 2015 o cifră de afaceri de circa trei miliarde de lei, iar Sun Communications de circa 100 milioane de lei.

În ultimele trimestre ambele companii au înregistrat o scădere a veniturilor, ca urmare a crizei economice.

PanamaPapers: Cel mai mare operator de televiziune prin cablu controlat din off­shore

Criza lovește în veniturile celui mai mare operator de telefonie din Moldova



Oportunitati