Unde-i miliardul? Trei soluții care ne-ar fi scăpat de povara miliardului

shadow
Miercuri, 05.10.2016 06:53   3206
Mai mulți economiști și experți susțin într-o notă de poziție privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență că decizia Guvernului Filip este un act de injustiție socială și că existau cel puțin trei soluții de alternativă

Guvernul a demonstrat că poate fi extrem de inventiv când vine vorba de modificarea sau aprobarea cadrului legislativ necesar în vederea rezolvării unei situații de criză financiară, se arată într-o notă de poziție difuzată de Expert-Grup privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență.

Un act de injustiție socială

Potrivit experților guvernanții au comis un act de injustiție socială atunci când au decis să își asume răspunderea pentru un proiect care prevede, în esență, convertirea garanțiilor acordate în anul 2014 și 2015 pentru creditele BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în datorie de stat și astfel să pună pe umerii populației miliardul furat în urma fraudei din sistemul bancar.

"Mai nou, intuind că ar putea să fie lipsiți de susținere parlamentară / populară, aceștia demonstrează ingeniozitate și în ceea ce privește modalitatea de aprobare a normelor date. Dacă Guvernul a putut identifica soluția cum să garanteze creditele acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de ce nu, tot Guvernul să-și asume răspunderea pentru întoarcerea efectivă a creditelor către BNM", se arată în nota de poziție.

Cele trei soluții

Experții au identificat cel puțin trei soluții de alternativă. Prima ar fi pronunțarea Curții Constituționale asupra legalității prevederilor legislative care au permis acordarea creditelor de către BNM sub garanția Guvernului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati