Cabinetul Filip merge pe urmele Guvernului Leancă

shadow
Luni, 26.09.2016 16:15   2916
Guvernul a decis să retragă din Parlament proiectul de lege ce prevede emiterea de obligațiuni de stat pentru a rambursa suma restantă de peste 13,3 miliarde de lei.

Guvernul condus de Pavel Filip lent dar sigur pășește pe urmele guvernului Leancă din anul 2014.

Astfel exact la o distanță de doi ani de la momentul în care Guvernul Leancă își asuma răspunderea pentru șapte proiecte de legi, incluisv și decizii ce au permis realizarea operațiunii de fraudă din sistemul bancar, aceeași decizie adoptă Cabinetul Filip.

În cadrul ședinței din 26 septembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de șapte legi, adoptarea cărora este cerută de FMI.

Printre acestea se găsește și proiectul de lege prin care ar urma să fie emise obligațiuni de stat pentru a rambursa suma restantă de peste 13,3 miliarde de lei, ca urmare a fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor va emite și va transmite BNM obligațiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual.

Advertisement

Cifra reprezintă suma creditelor de urgență acordate în anii 2014 și 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.

Precizăm că un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern în iunie. În document, premierul Pavel Filip a solicitat deputaților să-l examineze în regim prioritar. Ulterior însă, sub presiunea societății civile și a mișcării protestatare, proiectul a a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei Economie, Buget și Finanțe.

În consecință Cabinetul de miniștri și-a abrogat propria hotărâre de atunci și a aprobat alta.

Menționăm că, potrivit procedurii, Parlamentul are la dispoziție 72 de ore pentru a înainta moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru asumarea răspunderii. În caz contrar, proiectele de legi vor fi declarate adoptate de legislativ, iar președintele Parlamentului va fi obligat să le transmită șefului statului pentru promulgare.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că angajarea răspunderii este susținută plenar de majoritatea parlamentară.

„Vreau să le mulțumesc și colegilor din coaliție pentru că au ales să sprijine dorința Guvernului de a face pași decisivi spre semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional”, a accentuat Premierul.

Documentele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea sunt: Legea pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, conexă cu proiectul de lege pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare și Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.11.2004 și nr.101 din 01.04.2015.

Totodată, au fost aprobate un șir de modificări și completări la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.



Oportunitati