Un număr record de companii din Moldova au intrat în insolvență

shadow
Joi, 22.09.2016 06:08   6175
Numpărul agenților economici declarați în insolvență a crescut cu 47% în primele șase luni din acest an, la 347 de firme, arată datele de la Seviciul Fiscal de Stat.

În prima jumătate a acestui an s-a atestat o creștere alarmantă a numărului agenților economici declarați în stare de insolvabilitate.

Numărul firmelor în insolvență a crescut de 2-3 ori

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat în primele șase luni din acest  an 347 de întreprinderi au fost declarate în stare de insolvabilitate. Este cel mai mare nivel al insolvențelor din economie din ultimii patru ani.

Este cu circa 47% mai mult decât în prima jumătate a anului 2015, de două ori mai mult ca în aceeași perioada a anului 2014 și de 3,3 ori peste nivelul din 2013.

S-a ajuns în trimestrele I și II ale anului 2016 la o medie de patru ori mai mare decât în anul 2013.

Situația alarmantă a fost remarcată și de autorități.

Advertisement

Situația din economie afectează băncile

"Mai multe întreprinderi mari din Republica Moldova, pe care nu vreau să le numesc, sunt în prag de faliment", a declarat miercuri, 21 septembrie, în cadrul unor audieri în Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

”Ele au ajuns cu 100 % de recunoaștere a pierderilor și constituirea rezervelor în bănci. Altele sunt întârzieri mai mari de 30 sau 60 de zile. Ele tot încep să creeze elemente de alertă și parțial să fie aprovizionate. Aș spune că este un ansamblu, odată ce economia nu crește apar probleme la nivelul deservirii creditelor. Toată lumea cunoaște că sunt mari întreprinderi moldovenești care se confruntă cu probleme”, a subliniat guvernatorul.

Potrivit lui Cioclea extinderea fenomenului provoacă o creștere a stocului creditelor neperformante din bănci. Acesta a crescut de la 8% în 2014, la 16% în prezent.

"Nu este o cifră ieșită din comun, dar care, oricum, creează îngrijorări", a precizat Guvernatorul BNM.

De notat că după "furtul miliardului", numărul agenților economici declarați în insolvență a crescut continuu, ceea ce denotă că frauda din sistemul bancar a contribuit la extinderea fenomenului.

Citiți și: Celebra Caravita va fi lichidată

Faliment pentru un grup media din Moldova



Oportunitati